Суд оштрафував священника Московського патріархату, який у соцмережі висловлювався проти будівництва українського храму

Фото: Судовий репортер

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області покарав священнослужителя за висловлювання, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образу і обмеження прав громадян за релігійною ознакою.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 20 серпня.

На лаві підсудних опинився настоятель Свято-Покровського храму Шосткинського благочиння Конотопської Єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Отець Андронік з власного мобільного телефону розміщував у Фейсбуці пости проти будівництва у селищі Вороніж Сумської області храму Православної церкви України (Київської митрополії), вважаючи таку церкву наканонічною.

3 грудня 2019-го священник зробив ще низку дописів.

— НЕ православний храм – который вообще Воронежу не нужен! В нашем поселке есть 3 старинных храма и им нужна помощь и поддержка, 4-ый храм НЕ нужен! Пусть люди подумают правильно, если голова не думает. Никто не проводил соцопроса у жителей (которое было бы уместно кстати) просто все смерились с тем, что местный голова выделил место под строительство храма раскольников.

Представників Православної церкви України отець Андронік зневажливо називав пцушниками.

Відповідно до висновку Інституту Бокаріуса дописи отця містять публічні заклики до ворожого ставлення до певних соціальних груп людей за релігійною та класовою приналежністю і необхідність прямого обмеження прав на будівництво свого храму для групи людей, які підтримують Православну церкву України.

За подібні дії священнику загрожувало до 3 років позбавлення волі (за ч.1 ст.161 Кримінального кодексу України).

До суду надійшла угода про визнання винуватості, на підставі якої суд покарав отця штрафом у 8500 гривень. Також він має компенсувати державі 6864 гривень витрат на залучення експерта.