Верховний суд може перенести судовий розгляд справи про катування в «Ізоляції» з Покровська до Києва

Євген Бражников (праворуч) з адвокатом Віталієм Гончаровим в Красноармійському міськрайонному суді Донецької області 12 серпня 2021 року. Фото: Тетяна Козак, ґрати

Дев’ятеро потерпілих у кримінальному провадженні щодо катувань в «Ізоляції» попросили перенести судовий розгляд з Покровська у Донецькій області до Києва. Клопотання потерпілих направлено до Верховного суду.

Про це повідомила кореспондентка видання «Ґрати» з зали суду 12 серпня.

Потерпілі Олег Сугерей, Сергій Усатюк, Олександр Репетило, Кирило Полікарпов, Станіслав Печонкін, Ігор Куліш, Олег Кулаков, Роман Гісь та Станіслав Асєєв письмово заявили, що хотіли б брати участь у судовому процесі. Та попросили перенести судовий процес у Київ.

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області 8 червня 2021 року через неявку потерпілих не зміг провести підготовче засідання.

Прокурор Олександр Клещенко підтримав клопотання потерпілих.

Обвинувачений Євген Бражников та його адвокат Віталій Гончаров заперечили проти задоволення клопотання, пояснивши свою позицію тим, що Верховний суд вже двічі відмовляв прокуратурі в проханні перевести справу з Покровська до Києва.

Суддя Красноармійського міськрайонного суду Вадим Варибрус вирішив направити клопотання потерпілих разом з матеріалами справи на розгляд Верховного суду, і оголосив перерву в підготовчому засіданні. Наступне заплановано на 23 вересня. До цього часу ВС повинен вирішити питання підсудності.

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни — через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами частини звільнених політичних бранців. Вони розповіли, що ув’язнений Бражников нібито користувався лояльністю адміністрації та брав участь у катуванні утримуваних там людей.
  • Підозрюваний Бражников не погоджується з інкримінованими йому злочинами. Через суд він ініціював відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих та свідків в його справі через те, що ці люди нібито дають неправдиві свідчення.
  • Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора повідомив, що найближчим часом «справа Бражникова» буде скерована до суду. Строк досудового розслідування спливає 4 березня 2021 року.
  • Детально про справу та позиції сторін можна дізнатися з матеріалу Центру журналістських розслідувань «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».