З-під домашнього арешту втік бізнесмен, який підозрюється у допомозі при проведенні призовних кампаній у Криму

Відправка призовників в окупованому Криму Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

Кримський підприємець Павло Захарченко підозрюється у наданні транспорту окупантам для перевезення призовників під час незаконних кампаній в Криму. Херсонський міський суд відхилив клопотання СБУ та прокуратури про тримання під вартою, в якому обґрунтовувалися ризики втечі та обрав затриманому домашній арешт. За місцем відбування арешту підприємець так і не з’явився, натомість виїхав з України в Молдову. Наразі в ДПСУ триває службове розслідування.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Херсонського міського суду від 5 серпня 2021 року.

Кримський підприємець Павло Захарченко був затриманий СБУ 29 серпня в Міжнародному аеропорту «Херсон» при спробі в’їзду в Україну. Цього ж дня йому було повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27 (пособництво), ч. 1. ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

За матеріалами досудового розслідування, Захарченко систематично надавав транспортні послуги окупаційній «владі» Криму під час проведення незаконних призовних кампаній кримчан до лав ЗС РФ на території окупованого півострова.

На російському сайті «Госзакупки» міститься інформація про контракти між підприємцем Павлом Захарченком та окупаційним «військовим комісаріатом». У 2017 році за перевезення призовників він уклав контрактів на понад 600 тисяч та 1,3 млн рублів. У 2016 — на 717 тисяч рублів.

Слідча суддя Херсонського міського суду Галина Радченко 30 липня обирала запобіжний захід затриманому. Слідчий СБУ в АР Крим Салій у клопотанні, погодженому з прокурором відділу прокуратури АРК та Севастополя Жакоміним, просив суд взяти затриманого підприємця під варту.

У клопотанні йшлося про те, що Захарченко зареєстрований та постійно проживає в окупованому Криму, майна та роботи на материковій частині України не має. Натомість має постійне джерело доходів на півострові, яке дає йому можливість необмеженого перебування там. Крім того, підозрюваний має паспорти громадянина Російської Федерації, незаконно видані на тимчасово окупованій території. За даними слідства, Захарченко має стійкі зв`язки з представниками окупаційних органів на ТОТУ АР Крим, у тому числі з військовими комісарами, яким він надавав допомогу в проведенні призовної діяльності.

У клопотанні наголошувалося, що застосування до підозрюваного більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, неможливе, оскільки інші запобіжні заходи не зможуть запобігти втечі та переховуванню підозрюваного, у тому числі із застосуванням можливостей дипломатичних установ.

Фото: visti.ks.ua

Підозрюваний Павло Захарченко пояснив, що зареєстрований у родичів на материковій частині України, а фактично проживає у гуртожитку. Не визнає своєї причетності до злочину, в якому підозрюється, але не заперечує факту наявності та виконання договірних зобов’язань по перевезенню призовників. Був затриманий в аеропорту, коли прилетів з Албанії, де відпочивав. Раніше неодноразово приїздив на материкову частину України. Має закордонний паспорт, який також оформлював на материковій частині України. Запевняв, що не має наміру переховуватися, готовий проживати за адресою реєстрації та співпрацювати зі слідством.

Суддя Радченко обрала в якості запобіжного заходу цілодобовий домашній арешт за адресою у Херсонській області.

Підозрюваний мав з’явитися до слідчого 2 серпня 2021 року, але не зробив цього. Крім того, він взагалі не з’являвся за місцем відбування домашнього арешту.

Згідно відомостей Державної прикордонної служби, підозрюваний 1 серпня перетнув державний кордон України у пункті пропуску «Кучурган» (державний кордон з Республікою Молдова) за паспортом громадянина РФ для виїзду за кордон.

Наразі Херсонським міським судом надано дозвіл на затримання Захарченка з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За наявною інформацією, наразі у прикордонній службі проводиться службове розслідування щодо обставин перетину кордону Захарченком.

«За обставинами перетину державного кордону підозрюваним Захарченком співробітниками ДПСУ проводиться службове розслідування, яким встановлені факти порушення вимог чинних нормативно-правових актів військовослужбовцями ДПСУ. У зв’язку з цим до ДБР направлено повідомлення про виявлення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 419 КК України (Порушення правил несення прикордонної служби – ред.)», — поінформували БСІ у прокуратурі АРК та Севастополя.