Фігурант розслідування ЦЖР Франчетті був затриманий в Чехії за запитом прокуратури АРК

Громадянин РФ Олександр Франчетті був затриманий у Чехії за запитом прокуратури АРК та Севастополя. Франчетті розшукується українським правоохоронцями для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у не передбачених законом збройних формуваннях під час окупації Криму. Голосіївський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту.

Про це повідомив керівник прокуратури АРК та Севастополя Ігор Поночовний, передає пресслужба відомства.

«Затримання громадянина Російської Федерації у Чехії розцінюється як абсолютно законне, оскільки воно здійснювалось за запитом прокуратури автономії, який направлявся Офісом Генерального прокурора до Генеральної прокуратури Чеської Республіки в рамках міжнародно правового співробітництва», – сказав Поночовний.

Він нагадав, що у 2019 році, органи правопорядку автономії повідомили громадянину РФ Франчетті про підозру за ч.2 ст.260 КК України (участь у не передбачених законом збройних формуваннях). У серпні 2020 прокуратура автономії через Офіс Генерального прокурора звернулась до Міністерства Юстиції Чеської Республіки із запитом про екстрадицію вказаної особи до України.

В свою чергу, як повідомляє Офіс генпрокурора, орган досудового розслідування розшукує Франчетті для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у 2014 році під час окупації Криму Росією у розвідувальному підрозділі «Северный ветер», який входив до складу так званої «Самооборона Севастополя».

Голосіївським районним судом Києва щодо підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомлялося, Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.

У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.

Нагадаємо: