Голосіївський суд розглядатиме справу за обвинуваченням кримської «судді», яка переслідувала кримських татар

Незаконно створений "Бахчисарайский районный суд"

Суддя Голосіївського районного суду Києва Наталія Дмитрук розглядатиме кримінальне провадження за обвинуваченням так званої «судді» «Бахчисарайського районного суду» Марини Нікіщенко у державній зраді.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу від 21 вересня 2021 року.

Марина Нікіщенко у 2005 році закінчила Національний університет внутрішніх справ у Сімферополі за спеціальністю «правознавство», а у 2009 році — Інститут підготовки професійних суддів Одеської національної юридичної академії.

У липні 2011 року отримала посвідчення адвоката. Вперше призначена на посаду судді Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим у квітні 2012 року.

Після початку окупації Криму у грудні 2014 року була призначена «суддею» незаконно створеного «Бахчисарайського районного суду» безстроково. Через це наразі в Україні вона є обвинуваченою у державній зраді.

6 грудня так звана «суддя» оштрафувала на 15 тисяч рублів Енвера Шерфієва, який разом з іншими жителями Бахчисарая вийшов 12 травня 2016 року підтримати затриманих фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір». Шерфієва звинуватили за ч. 6.1 ст.1 20.2 КоАП (Участь в несанкціонованому зібранні). На нього був складений адміністративний протокол по «справі про несанкціонований мітинг».

Раніше та ж суддя Нікіщенко вже присудила штрафи кримчанам: Е. Белялову, М. Асанову та С. Саліеву, які були присутні під час обшуку і арештів в Бахчисараї.

У Голосіївському суді Києва справу за обвинуваченням Нікіщенко розглядатимуть заочно. Кримська «суддя» наразі знаходиться в розшуку.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.