Мешканцю Маріуполя суд призначив три роки позбавлення волі за пропаганду війни

Приморський районний суд Маріуполя

Обвинувачений провину не визнав. Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляції.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Приморського районного суду Маріуполя від 22 вересня 2021 року.

За матеріалами кримінального провадження, обвинувачений у період з листопада 2018 до червня 2020 року робив репости у соцмережі «Однокласники» інформацію, викладену на інтернет-ресурсі «Рупор Новоросії».

Пости містили заклики до розв’язання воєнного конфлікту на території України для зміни меж території та державного кордону.

Обвинувачений вину не визнав, та пояснив, що він зареєструвався у соціальній мережі «Одноклассники»для прослуховування музики та ігор. У 2014 році у соцмережі з`явилися групи, зокрема, такі як «Новороссия». Він підписався на такі групи, щоб володіти інформацією, як з українського боку, так й з не українського. Щодо обвинувачення, зазначає, що просто ділився записами з групи, навіть не вчитувався у їх зміст.

Під час буду був допитаний свідок, який повідомив, що знайшов сторінку обвинуваченого, на якій містилися пости із закликами до війни. Також слідчі продемонстрували відповідну експертизу.

«Заклик до мешканців «Новоросії» зі зброєю в руках відвойовувати свої території, зупинити «беспредел» української влади, припинити утиски російськомовного населення та геноцид російського народу на Україні. А також заклик виходити зі зброєю в руках на вулиці Запоріжжя, Харкова та інших міст Азовського та Чорноморського узбережжя, щоб дати відсіч «фашистской хунте», та боротися за свої права та незалежність, щоб показати хто головний на цих територіях», — йдеться у вироку суду.

Суд визнав винним чоловіка у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України та пропаганду війни (ч. 1 ст. 110, ст. 436 КК України), призначивши у сукупності три роки позбавлення волі.