Під посольством РФ у Києві відбулася акція на підтримку затриманих у Криму кримських татар

Під посольством РФ в Україні правозахисники влаштували акцію за звільнення кримських політв’язнів, утримуваних окупаційним режимом. Російські силовики 3 і 4 вересня провели незаконні обшуки та затримали в Криму п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Нарімана Джелялова і Шевкета Усеінова. Під будівлю «управління ФСБ» в Сімферополі з протестом вийшли родичі затриманих та небайдужі громадяни. ФСБ затримала понад п’ять десятків протестувальників.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

«Я думаю, що ми станемо свідками нової хвилі переслідувань за сфабрикованою справою, де будуть звинувачувати, що начебто члени Меджлісу кримськотатарського народу винні у якихось протиправних діях. Це буде ще одна кримінальна справа, через яку Росія буде намагатися дискредитувати Меджліс кримськотатарського народу, намагатися переслідувати вільних кримських татар, які борються за український Крим», — сказала очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. «Наріман Джелял — світла, чесна і порядна людина. Він бореться саме в окупованому Криму. Він не боявся і не боїться називати речі своїми іменами. Він завжди говорив правду про порушення прав людини в Криму.

Правозахисні організації України зробили заяву на підтримку Нарімана Джеляла і всіх затриманих. У ній вимагається від Російської Федерації як держави-окупанта негайно звільнити Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова, а також інших політичних в’язнів, прининити свальні обшуки, затримання та викрадення осіб.

«Ми також звернулися і до учасниць Кримської платформи, тому що вважаємо, що зараз це є той момент, коли Кримська платформа має себе проявити і звернутися солідарно до Російської Федерації. Оскільки саме участь Нарімана у саміті платформи, я вважаю і впевнена, є однією з причин того, що його зараз переслідують”, – сказала Ольга Скрипник.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу був одним з учасників саміту Кримської платформи 23 серпня 2021 року.

«Я хочу подякувати від імені Меджлісу кримськотатарського народу подякувати сотні кримських татар, які вчора, незавжаючи на весь психологічний терор, з різних куточків Криму виїхали до Сімферополя. На бульвар Франка, де знаходиться будівля окупаційної ФСБ. Це неймовірно, я хочу, щоб ви знали, що люди мені телефонували і казали: «Ми вже поїхали! Зробіть оголошення, щоб всі інші нас підтримали!». Вони вимагали звідти, щоб ми тут робили оголошення, що вони їдуть на бульвар Франка. Щоб домогтися правди про те, що відбувається з затриманими, щоб захистити їх», — сказав Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Він повідомив, що саме після цього силовики підтвердили, що затримані дійсно перебувають в них.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 года в окупованому Криму співробітники ФСБ викрали кримського татарина, жителя Сімферополя Ельдара Одаманова після обшуку в його будинку, який проводився в зв’язку з нібито його причетністю до вибуху на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району. Силовики вилучили всю комп’ютерну техніку.
  • 4 вересня в Криму співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • Увечері 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. Вранці 4 вересня в Євпаторії силовики обшукали будинок і затримали місцевого жителя Шевкета Усеінова. Місцезнаходження обох затриманих невідомо, як і трьох затриманих раніше Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова.
  • П’ятеро викрадених 3–4 вересня російськими силовиками в окупованому Криму кримських татар — Ельдар Одаманов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов, Наріман Джелялов і Шевкет Усеінов — знаходяться в будівлі «кримського управління ФСБ» в Сімферополі.
  • Увечері 4 вересня під будівлею ФСБ в Сімферополі зібралися десятки небайдужих громадян, які хотіли дізнатися місцезнаходження своїх співвітчизників.