Працівницю компанії, яка постачала зріджений газ бойовикам «ДНР», засудили за фінансування тероризму

Селидівський міський суд Донецької області

Селидівський міський суд Донецької області виніс вирок за фінансування тероризму за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах. 

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 22 вересня.

Жінка працювала бухгалтером ТОВ  «Рост», що не було зареєстровано на території України і працювало на окупованій терористами території. Компанія закуповувала зріджений газ у Росії і продавала його в «ДНР», сплачуючи там податки.

Жінка займалась систематизацією первинних документів ТОВ «Рост», проведенням платежів за допомогою системи «Клієнт-Банк», подачею звітних документів до так званих «органів статистики», «податкових органів» «ДНР», виконувала різноманітні доручення щодо здійснення фінансово-господарської діяльності, тощо. У місяць їй платили 20 тисяч російських рублів.

У період 2015-2017 років ТОВ «Рост» перераховано податків, зборів та платежів, а також банківської комісії (РКО) держорганам «ДНР» на суму 53 мільйони російських рублів, що станом на дати оплати та списання становило 21 млн гривень. Обвинувачена уклала з прокурором угоду про визнання винуватості. Ця жінка не була організатором злочину. Вважається, що вона активно сприяла слідству, зокрема повідомила суть протиправного механізму та інформацію про решту учасників злочинної групи, які перебувають на непідконтрольній владі України території.

Матеріали щодо інших осіб, які вважаються причетними до організації роботи цього підприємства, виділено в окреме провадження.

Суд призначив жінці 5 років позбавлення волі, звільнивши її від відбуття покарання з іспитовим строком 3 роки.