Російські тюремники знущалися над 61-річним кримським політв’язнем Газієвим – Денісова

Фізичне насильство до кримського татарина Сервета Газієва застосувала адміністрація “СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области”. 61-річного чоловіка били ногами по спині та поголили йому бороду. 

Про це повідомляє Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Telegram.

Людмила Денісова стверджує, що в російському слідчому ізоляторі незаконно утримуваному регулярно не надають медичну допомогу. У чоловіка болить шия та німіє рука через побиття працівниками тюремної лікарні.

Омбудсман переконана, що “кричуще ставлення до Сервета Газієва є помстою Кремля за його тверду позицію говорити рідною кримськотатарською мовою в СІЗО та під час судових засідань, а також постійне відстоювання своїх прав”.

Уповноважена вимагає від своєї російської колеги Тетяни Москалькової невідкладно відновити порушені права Газієва: забезпечити йому необхідну медичну допомогу, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов’язаного з узяттям під варту через критичний стан здоров’я громадянина України.

Від генерального прокурора РФ Ігоря Краснова українська уповноважена з прав людини вимагає надати правову оцінку злочинним діям працівників тюремної лікарні щодо українського громадянина та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Денісова також закликала Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович, голову ОБСЄ Анн Лінде зупинити свавілля країни-окупанта і продовжувати політично-санкційний тиск на РФ для звільнення політв’язнів.

Нагадаємо:

  • В українського політв’язня, кримського татарина Сервета Газієва, якого незаконно утримують в СІЗО Ростовської області, стався мікроінсульт, який викликав параліч обличчя.