Шевченківський суд призначив 6 років ув’язнення киянину за підготовку до держперевороту

Шевченківський райсуд Києва, фото: sh.ki.court.gov.ua

Суд призначив 6 років позбавлення волі Павлу Заярнюку. Обвинувачений провину не визнав. Він вийде на свободу, відбувши строк за «законом Савченко.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Шевченківського районного суду від 20 вересня 2021 року.

За матеріалами досудового розслідування, Павло Заярнюк не пізніше 25 грудня 2016 року вступив у змову з групою невстановлених осіб з метою захоплення державної влади в Україні.

На першому етапі учасники змови мали сформувати боєздатну групу у кількості приблизно 200 чоловік з числа колишніх учасників антитерористичної операції. Згідно плану, вони мали б захоплювати адміністративні будівлі та органи влади в Києві. При цьому вони, у свою чергу, мали б сформувати цілу армію людей, кількістю 10–15 тисяч.

Протягом 2017 року нібито планувалося проводити широкомасштабні акції протесту у Києві, під час яких провокувати зіткнення з правоохоронцями.

Після цього «ядро» групи мало б погрозою застосування насильства змусити народних депутатів України проголосувати за рішення, наслідком яких буде усунення з поста Президента України в порядку імпічменту, відставку міністрів.

Безпосередньо на Павло Заярнюка нібито покладалися обов’язки: залучати людей на акції протесту; сформувати боєздатну групу; залучити осіб з числа командного складу військових частин та окремих з’єднань Збройних Сил України; пошук зброї, тощо.

Ці дії слідство інкримінувало Заярнюку як скоєння злочину, передбаченого статтею 109 КК України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Крім того Заярнюк нібито намагався залучити до групи колишнього військовослужбовця Головного управління розвідки Міністерства оборони України Георгія Абдиллаєва, заступника командуючого Високомобільних десантних військ Збройних Сил України з матеріально-технічного забезпечення Павла Щербаня та першого заступника Командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України Сергія Кривоноса. Однак військові повідомили про ці дії СБУ.

У суді Заярнюк не визнав свою провину. Він вважає, що кримінальне провадження — провокація СБУ. Однак суд визнав його винним і призначив до 6 років позбавлення волі. Павло Заярнюк вийде на свободу, оскільки вже відбув строк ув’язнення, згідно «закону Савченко»