У Чехії затримали «шуцмана Путіна» Франчетті, нагородженого медаллю «За повернення Криму»

В аеропорту Праги на підставі виданого Україною міжнародного ордера затримали росіянина Алєксандра Франчетті, який брав участь в спецоперації Росії з окупації Криму, пише Liga.net.

Інформацію підтвердив речник поліції Чехії Ондржей Моравчик.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Його персоною вже займаються чеські спецслужби, тому що він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і для всього Євросоюзу, яким він має право вільно пересуватися.

Нагадаємо:

  • В лютому 2019 року слідчий відділ ГУв АРК та Севастополі оголосив у розшук керівників та учасників спецпідрозділу «Рубеж», який входив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». У 2014 році під час окупації Криму Росією члени НЗФ, зокрема, брали участь у захоплені кораблів ВМСУ та військових частин Збройних Сил України у Севастополі. У списку – особи, які були встановлені Центром журналістських розслідувань у спецпроекті «Шуцмани Путіна».