В Україні суди визнають винними у ДТП водіїв електросамокатів

В Єдиному реєстрі судових рішень наразі зафіксовано три кримінальні провадження, пов’язані з ДТП за обвинуваченням «самокатників». У двох випадках суд визнав винним саме водіїв електротранспорту, повідомляє opendatabot.

Найбільшої шкоди було завдано потерпілій у справі № 336/7734/20. Жінка поверталася додому, коли раптово її зачепив самокат, на якому по тротуару їхали мати з дитиною. Через зіткнення постраждала отримала травми середньої тяжкості, тривалий час провела у лікарні та була змушена встановити ендопротез, аби знову мати змогу пересуватись.

Суд визнав водійку самоката винною за ст. 291 КК України та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік «умовно», а також відшкодування вартості лікування (112 160 гривень), моральної шкоди у розмірі 23 000 гривень та половини витрат на юридичний супровід. Обвинувачену суд не позбавив права керування та повернув самокат, на якому стався інцидент.

У справі № 303/1650/21, водій самоката не впорався з керуванням, через що збив дівчину на велосипеді. Потерпіла отримала численні забої обличчя, струс мозку та перелами, що було кваліфіковано як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Водія самоката суд визнав та призначив штраф у розмірі 3400 гривень. Крім того, самокатника зобов’язали сплатити потерпілій 70 000 гривень моральної шкоди та 37 216 гривень матеріальної. Наразі в Україні більшість зіткнень та ДТП, пов’язаних із водінням самокатів, кваліфікуються як адміністративне порушення. В судовому реєстрі зафіксовано 16 справ, пов’язаних з ДТП за участю електросамокатів.

Кількість ДТП та нещасних випадків із електросамокатами збільшується, як збільшується й сума штрафів для водіїв такого транспорту. За порушення ПДР за адміністративною постановою ще рік тому водії сплачували штраф 340 грн, а вже у 2021-му сума штрафу становить 850 грн.

Найчастіше ДТП виникають через неуважність як водіїв самокатів, так і водіїв авто — на пішохідних переходах та під час зупинки в момент виходу з машини.

Здебільшого водіїв самокатів притягають до відповідальності за 124 ст. адміністративного кодексу: пошкодження транспортних засобів та іншого майна. Відповідно до цієї статті, водії самокатів належать до учасників дорожнього руху.