Захист подав скаргу на рішення «суду» про тримання Джелялова під вартою

Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Адвокат Микола Полозов у faceook повідомив, що захист оскаржує постанову «суду» в Сімферополі про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову.

«Апеляційна скарга спрямована до Верховного суду Криму через Київський районний суд Сімферополя за допомогою поштового відправлення», – написав Полозов.

Також Полозов оприлюднив лист Нарімана Джелялова, який той передав йому під час засідання.

«Цей текст Наріман передав мені на суде. Він попросив мене його опублікувати. Якийсь час пішов на переклад в машинописний варіант, тому публікую його зараз. Ми постійно чуємо про арешти, затримання, обшуки, іноді дізнаємося про застосування силовиками недозволених методів для досягнення своїх цілей, про тортури, нарешті», – пише Полозов.

ЦЖР публікує повний текст листа Джелялова.

23 серпня у Києві відбувався установчий саміт Кримської платформи, що викликав у керівництва Росії справжню істерику. Цього дня у Криму сталась малопомітна подія: на немагістральному газогоні в районі села Перевальне Сімферопольського району (відоме завдяки військовій частині) було виявлене «механічне пошкодження». МВС Росії в окупованому Криму відкрило справу за ч. 2 ст. 167 Кримінального кодексу РФ – зумисне знищення чи пошкодження майна. Тоді ж повідомлялось, що проблема на трубі невелика – і до вечора ремонтники її ліквідують.

Однак у ФСБ вирішили із цієї рядової аварії (фото чи відеодоказів якої, зазначимо, так і не було опубліковано) зліпити гучну «справу» за участі Нарімана Джелялова, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, який тільки-но повернувся із саміту Кримської платформи. Гебісти перекваліфікували кримінальну справу за статтею 281 КК РФ – Диверсія.

«Справу» Джелялова-Ахтемових веде старший слідчий ФСБ Віталій Олегович Власов. Саме він 5 вересня повідомив адвокату Ісляму Веліляєву, що п’ятеро кримськотатарських активістів, викрадених 3-4 вересня, знаходяться в будівлі «УФСБ по Республіці Крим і Севастополю» (захоплена РФ будівля кримського главку СБУ на вулиці Івана Франка у Сімферополі).

Віталій Власов родом з міста Шимановська Амурської області РФ. Йому 32 роки. У рідному краї у нього залишилися батьки Олег та Олена Власови. Батько – викладач ОБЖ школи №4 у Шимановську, є членом міської призовної комісії.

Власов переїхав до Криму фальсифікувати кримінальні справи проти українців і кримських татар не сам, а з родиною. Дружина Анна до переїзду працювала в управлінні Міністерства юстиції РФ по Амурській області. Подружжя виховує двох дітей.

Слідчий ФСБ Віталій Власов приставлений вести гучну «справу» фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка. Під під час цього «слідства» журналіста катували електричним струмом, примушуючи дати свідчення проти себе та відмовитися від допомоги незалежних адвокатів.

Власов також «розслідує» так звану «справу Хізб ут-Тахрір» другої сімферопольської групи. 6 червня 2020 року він клопотав у «Верховному суді Криму» про продовження запобіжного заходу обвинуваченому у «справі» Ескендеру Сулейманову.

“Судді” Віктору Вікторовичу Крапку, який ухвалив рішення про тримання під вартою, 32 роки. На відміну від Власова, він не приїхав у Крим із глибинки Росії, а все життя мешкає у Сімферополі. Окупаційним «суддею» став відносно недавно. 7 грудня 2018 року «квалификационная коллегия судей Республики Крым» рекомендувала Крапка до призначення «суддею» незаконно створеного «Киевского районного суда Симферополя», а відповідний указ президента РФ Володимира Путіна №171 датований 15 квітня 2019 року.

Чим Крапко займався від початку окупації у 2014 році і до цього призначення – наразі невідомо. У Єдиному державному реєстрі України є інформація, що Віктор Крапко з липня 2009 по серпень 2011 року був фізичною особою-підприємцем з основним видом діяльності – ремонт, технічне обслуговування, монтаж верстатів, серед інших КВЕДів була також торгівля, нотаріальна та інша юридична діяльність.

У 2012 році Крапко поступив на заочне відділення юридичного факультету Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського, де мав отримати кваліфікаційний рівень спеціаліста. У 2014 році Росія незаконно окупувала Кримський півострів та захопила Таврійський національний університет, перетворивши його на «федеральний», тож, ймовірно, Віктор Крапко отримав диплом, який ніде у світі не визнається.

Російський «паспорт» громадянин України Віктор Крапко отримав у квітні 2014 року (серія і номер: 94 14 406353, російський ІПН 910216135361).