«Кузня на Рибальському» заплатить 47,3 мільйона штрафу за провалений ремонт фрегата «Гетьман Сагайдачний»

Фрегат «Гетьман Сагайдачний» у доці Фото з відкритих джерел

Господарський суд Києва стягнув з приватного акціонерного товариства «Завод «Кузня на Рибальському» 47,3 мільйона гривень штрафу за невиконання державного контракту на ремонт і модернізацію фрегата «Гетьман Сагайдачний».

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Офісу Генерального прокурора та рішенні Господарського суду Києва від 21 вересня 2021 року.

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону домоглися стягнення з ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському» 47,3 млн грн штрафних санкцій, хоча початкові вимоги у позові становили 48,7 млн гривень. Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене в апеляції.

Згідно додаткових угод до контракту, завод мав закінчити ремонт, вартістю 19,9 млн гривень, до 11 листопада 2019 року, Але ремонтні роботи виконані не були, а 30 листопада 2020 року завод повернув замовнику отриману попередню оплату.

За умовами контракту, виконавець за порушення строків виконання робіт завод сплачує пеню за кожний день прострочення, а за прострочення у понад 30 днів з виконавця додатково стягується штраф.

Представники відповідача зазначали, що виконати роботи завод не зміг з незалежних від нього причин: через невчасну оплату робіт; у зв`язку з ненаданням замовником дозволу ГШ ЗСУ для ввезення в Україну радіоелектронного засобу; у зв`язку з реформуванням Державної митної служби України, що зумовило відсутність можливості розмитнити продукцію з дотриманням режиму секретності; у зв`язку з несвоєчасним виконанням обов’язків іншими підприємствами, що були погоджені замовником.

Прокуратура просила суд стягнути: за порушення строків виконання робіт — 42.905.175,08 грн; за повернення різниці коштів, які були отримані в якості попередньої оплати — 4.430.828,49 грн; за відмову від виконання робіт в сумі 1.394.111,86 грн. Суд не погодився тільки з останньою вимогою.

Судовий наказ про стягнення коштів буде виданий із набранням рішення законної сили.

Нагадаємо:

  • До 15 листопада 2018 року завод «Кузня на Рибальському» належав інвестфондам «Прайм Ессетс Кепітал» п’ятого президента України Петра Порошенка та фонду «ВІК» Ігоря Кононенка. У листопаді кіпрська компанія Ewins Limited бізнесмена Сергія Тігіпка викупила завод.
  • Доковий ремонт фрегата «Гетьман Сагайдачний» відбувався у 2017 році на ПАТ «Іллічівському судноремонтному заводі», з яким підписало угоду ПрАТ «Кузня на Рибальському, що було виконавцем угоди. Вибір ремонтного майданчику відбувся по відкритій процедурі у системі Prozorro та попередньо обійшовся державному бюджету у 14,5 млн гривень.