Напад на знімальну групу «Схем»: поліція веде розслідування, керівництво банку все заперечує

Журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур

За повідомленням журналістів, на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми» був скоєний напад у кабінеті голови правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера. Охоронці забрали карти пам’яті та видалили записане відео. Поліція відкрила кримінальне провадження за перешкоджання роботі журналіста. У банку вважають, що ніякого нападу не було.

Напад на журналіста Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура стався 4 жовтня 2021 року у державному «Укрексімбанку» під час запису інтерв’ю із головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті.

Позиція журналістів

Як повідомляють «Схеми», Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача, після чого він наказав охороні «забрати камери» та «дістати із них касети». Співробітники банку застосували фізичну силу до оператора, відібрали у нього дві камери, забрали картки пам’яті та видалили записане відео.

Знімальна група залишалась заблокована у кабінеті голови правління банку у його присутності. У кабінеті, окрім самого Мецгера, також був присутній директор департаменту інформаційної політики «Укрексімбанку» Володимир Пікалов, охоронець та ще один працівник банку, який застосував фізичну силу до оператора «Схем».

Журналісти «Схем» спілкуються з поліцейськими після нападу

Журналісту вдалося записати аудіо під час цих подій.

«Ігоре, забирай у них камери! Виставте їх (камери — ред.) за двері. І ось цю теж. Касети повитягуйте», — чутно на записі голос голови правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, який звертається до підлеглих.

Наразі київські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності (ч. 1 ст. 171 КК України — максимальне покарання — обмеження волі на строк до 3 років).

Позиція банку

В «Укрексімбанку» висловили своє бачення ситуації. Пресслужба банку повідомляє, що під час розмови журналіст-розслідувач Кирило Овсяний нібито цікавився інформацією про діяльність клієнтів банку, що є «банківською таємницею» і «висловлював припущення щодо нібито допущених Банком порушень у рамках відповідних правовідносин».

«Пресслужба банку була змушена зупинити подальше проведення зазначеного інтерв’ю. Подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі. Журналісту було запропоновано підготувати перелік питань, інформація щодо яких може бути надана банком з дотриманням вимог чинного законодавства України, та надіслати його до банку з метою підготовки розгорнутих відповідей на такі питання», — йдеться в офіційному повідомленні «Укрексімбанку».

У фінустанові відхрещуються від утримання знімальної групи у кабінеті голови правління, а в повідомленні пресслужби не згадується напад як такий.

Крім того, у банку розглядають можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення, щодо аналізу дій журналіста з огляду на законодавство.

Євген Мецгер та Володимир Пікалов

«Укрексімбанк» — довідка

Акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України» був заснований у 1992 році. За даними smida.gov.ua, 100 % 100 % статутного капіталу банку належать державі.

Євген Мецгер працював в «Укрексімбанку» у 2006–2015 роках, піднявшись до позиції начальника управління малого та середнього бізнесу. З травня 2015 року він працював в Укргазбанку, з 25 жовтня 2016 року — на посаді заступника голови правління.

Мецгер був призначений на посаду голови правління «Укрексімбанку» у березні 2020 року. Мецгер — уродженець Кривого Рогу.

Перешкоджання діяльності та напади на журналістів: судовий огляд

Станом на кінець другого кварталу 2021 року, українські правоохоронні органи розслідували 16 кримінальних проваджень щодо порушень прав журналістів. Йдеться про розслідування саме за «журналістськими статтями» КК (171, 345–1). Також три провадження розслідуються щодо ймовірного порушення прав журналістів, але за іншими статтями Кримінального кодексу.

  • За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, від 1 січня 2019 року українські суди винесли 9 вироків за статтею 171 КК України (перешкоджання журналістській діяльності). З них: одну людину засуджено до обмеження волі строком на 1 рік, інші обвинувачені отримали штрафи від 510 до 4250 гривень.
  • За статтею 345–1 (погроза або насильство щодо журналіста) за такий самий період було винесено 6 вироків. З яких: по одному року «умовно» отримали обвинувачені у трьох провадженнях; ще в одній справі — 3 роки «умовно»; ще в одній було семеро обвинувачених, іспитові строки були призначені двом людям, п’ятеро — штрафи по 5100 гривень; і в шостому провадженні обвинувачений був виправданий.

Також нагадаємо, що 21 вересня 2021 року колегія суддів Київського апеляційного суду скасувала рішення Броварського міськрайонного суду Київської області щодо закриття справи Кирила Баріхашвілі, якого обвинувачували в підпалі автівки водія програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях».

Уночі 17 серпня 2020 року в Броварах на Київщині невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми». 26 серпня 2020 року поліція затримала підозрюваного Кирила Баріхашвілі. Броварський міськрайонний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з можливістю внести заставу у розмірі 175 650 гривень. Менше ніж за тиждень він вніс заставу та вийшов з-під варти. Баріхашвілі причетність до підпалу заперечує. Від 30 серпня поліція розшукує двох чоловіків, яких підозрюють в організації підпалу автомобіля журналістських розслідувань.