ОАСК витребовує в СБУ документи, на підставі яких Моргенштерну заборонено в’їзд в Україну

Окружний адмінсуд Києва, фото: oask.gov.ua

Судовий процес за позовом російського реп-виконавця Алішера Моргенштерна (сценічне ім’я Morgenshtern) затягнувся через те, що СБУ не надає суду документи, на підставі яких реперу заборонено в’їзд в Україну.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Окружного адміністративного суду Києва від 29 вересня 2021 року.

Репер Morgenshtern був внесений до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці Міністерства культури та інформаційної політики України від 29 квітня 2021 року. Це було зроблено за поданням СБУ. Її речник Артем Дехтяренко пояснював, що позиція Служби безпеки України ґрунтується на висновках лінгвістичної експертизи, яка підтвердила, що в текстах пісень Моргенштерна пропагується культ насильства й жорстокості, поширення та вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.

Ухвалою від 30 червня 2021 року ОАСК відкрив провадження за позовом виконавця до СБУ та Мінкульту. Morgenshtern намагається в суді домогтися визнання протиправним наказу про включення його до «чорного списку». Ухвалою також суд витребував у Служби безпеки України постанову про заборону в’їзду в Україну цьому громадянину Російської Федерації.

12 серпня 2021 року СБУ представники СБУ подали заяву про продовження процесуального строку для подання до суду доказів у справі.

Однак до кінця вересня витребувані докази до канцелярії суду не надходили, як і письмові пояснення із зазначенням причин неможливості їх подання. Тому суд новою ухвалою повторно вимагає в спецслужби надати постанову про заборону в’їзду в Україну та документи, на підставі яких подано звернення до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо внесення цього громадянина Російської Федерації до Переліку.

Між тим, в Україні концертні виступи росіянина заплановані на середину листопада 2021 року. Morgenshtern в інтерв’ю Дмитру Гордону розповів, що СБУ закрила в’їзд в Україну Алішеру Валєєву, а музикант за паспортом — Алішер Моргенштерн. У Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці за номером 29 справді вказаний «Валєєв Алішер Тагірович». Але після публікації інтерв’ю Міністерство культури та інформаційної політики за поданням Служби безпеки України повторно внесло російського співака до «чорного списку». Від 15 вересня за номером 115 вказаний «Моргенштерн Алішер Тагірович» — це справжні паспортні дані виконавця.

Нагадаємо:

  • Зюзінський районний суд Москви оштрафував російського репера Моргенштерна на 100 тисяч рублів за пропаганду наркотиків.