Печерський суд застосував до Медведчука цілодобовий домашній арешт у справі про допомогу терористичній організації

Віктор Медведчук. Фото: Serhii Nuzhnenko, radiosvoboda.org

Суддя Печерського районного суду Києва Віта Бортницька відправила Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт за підозрою у сприянні діяльності терористичної організації. Прокуратура наполягала на триманні під вартою із можливістю внесення застави розміром 1 мільярд гривень.

Про це повідомляє Судовий репортер.

8 жовтня 2021 року генеральний прокурор підписала Медведчуку ще одну підозру державній зраді, а також у сприяння діяльності терористичних організацій за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України).

За інформацією Офісу генпрокурора, у кінці вересня у цій же справі під варту з альтернативою застави в 500 млн грн взято Сергія Кузяру, який був радником ексміністра енергетики часів Януковича — Едуарда Ставицького.

За даними досудового розслідування, наприкінці 2014 року Медведчук спільно з Кузярою як особою, тривалий час пов’язаною з вугільним бізнесом, і невстановленими представниками вищого політичного керівництва України та вищого керівного складу державних органів Російської Федерації, начебто сприяли діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР». А саме організували придбання за державні кошти вугілля у підконтрольних терористам підприємств.

Це відбувалося в умовах гострої енергетичної кризи в Україні, викликаної бойовими діями на Сході та захопленням вугільних шахт. Було зірвано вугільні контракти з Південно-Африканською Республікою, наслідком чого стала нестача палива та віялові відключення електроенергії по всій країні.

Вважається, що РФ штучно заблокувала поставки Україні раніше законтрактованого російського вугілля. Умовою відновлення експорту Росія поставила закупівлі вугілля на окупованих нею територіях.

Медведчук свою провину не визнає і вважає підозру політичним переслідуванням. У своєму виступі він сказав, що «ДНР» і «ЛНР» не визнані терористичними організаціями і держава у 2014-2015 роках сама сприяла закупівлі вугілля з окупованих територій. Медведчуку інкримінують державну зраду у формі підривної діяльності проти України. Але в українському законодавстві відсутнє визначення підривної діяльності проти національної безпеки.

Медведчук каже, що вугілля купувалося не в інтересах «ДНР» і «ЛНР», а задля вирішення енергетичної кризи. І держава сама сприяла цьому. 95% енергетичного вугілля добувалося на неконтрольованих територіях.

Оприлюднені у ЗМІ записи розмов з російськими високопосадовцями і ватажками терористичних організацій Медведчук називає монтажем.

За версією слідчих, Медведчук був залучений представниками вищого політичного керівництва Російської Федерації до підривної діяльності проти України.

Медведчук начебто схиляв керівництво України до постачання палива із «ЛНР» та «ДНР» і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій. При цьому орієнтував на надання незаконних вказівок службовим особам Міненерго та ПАТ «Центренерго» до укладання договорів з двома підприємствами, які будуть надані терористами.

Для цього на окупованій території були підібрані два недіючих підприємства, які мали бути використані в злочинній схемі поставок вугілля енергогенеруючим підприємствам України. ДП «Шахта імені К.І. Кісельова» та ДП «Луганськвугілля» були формально перереєстровані на території Києва. Їхніми керівниками були призначені представники «ЛНР» та «ДНР». Їм були відкритті банківські рахунки та забезпечено укладання контрактів на поставки вугілля  з ПАТ «Центренерго».

Всього протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей та на виконання загального злочинного плану щодо сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР», перераховано, обготівковано та розподілено на їх користь не менше 200 млн  гривень, не рахуючи коштів сплачених у готівковій формі, з запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.

Отримані на банківські рахунки ДП «Луганськвугілля» та ДП «Шахта імені К.І. Кісельова» грошові кошти переведені на інші підприємства з ознаками фіктивності та зняті готівкою і використані терористами на власний розсуд.