У сфальсифікованій ФСБ «справі батальйону ім. Номана Челебіджихана» з’явився новий фігурант

Голова ГО «Громадянський корпус «Азов-Крим» Станіслав Краснов Фото: Facebook Игорь Мосийчук

У Криму окупаційні силовики шукають активіста Станіслава Краснова за звинуваченням у тому, що він нібито входить у склад кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана, виконує обов’язки інструктора. Активіст повідомляє, що усі звинувачення — маячня.

Про це кримський активіст Станіслав Краснов повідомив ЦЖР та на своїй сторінці у facebook.

Краснов опублікував постанову так званого «Київського районного суду Сімферополя» на обшук удома у матері активіста. У документі йдеться про те, що Станіслав Краснов нібито входить до складу кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана, знаходячись на материковій території України, вербує новобранців у батальйон, виконує там обов’язки інструктора.

«Такої маячні і абсурду навіть я не очікував. Пишуть, що інструктую і приймаю новобранців в батальйон «Номана Челебіджихана», до якого я ніколи не мав жодного стосунку, весь текст — маячня скажених чекістів. Цього разу «навішали» нову статтю — 208 УК РФ, «організація незаконного збройного формування», від 10 до 20 років. Але це було б смішно, якби не вибивання дверей, багатогодинні обшуки, багатогодинні допити, залякування», — написав Краснов.

Обшук у квартирі матері Краснова, яка мешкає у Сімферополі, окупаційні силовики проводили 28 вересня 2021 року. За його словами, обшук почався близько 5:50 ранку. Щоб зайти у квартиру, представники ФСБ та місцевої «поліції» вибивали двері. Обшук тривав три години, після чого були вилучені телефони і флешки. Далі матір Станіслава силовики відвезли до «управління слідчого комітету», де її допитували дві години.

Судовий дозвіл на обшук дав «суддя» Віктор Крапко, про якого Центр журналістських розслідувань писав у матеріалі «Хто запроторив за ґрати Нарімана Джелялова та братів Ахтемових». Клопотання писав «слідчий поліції» Міннігалієв Р. Д.

Батальйон імені Номана Челебіджихана у 2015 році створив власник телеканалу ATR Ленур Іслямов. Він та представники Меджлісу кримськотатарського народу добивались створення цього підрозділу у складі Збройних сил України, однак прохання не було задоволене. Натомість міністерством юстиції України було зареєстроване Громадське формування з охорони громадського порядку та/або державного кордону «Аскер», яке й діє на адмінмежі з окупованою АР Крим.

У грудні 2020 року так званий «Верховний суд» Криму заочно призначив 19 років позбавлення волі Ленуру Іслямову за організацію батальйону, заклики до повернення Криму під контроль влади України та підрив енергоопор на материковій Україні, завдяки яким постачалась електроенергія до Криму.

Окупаційні «суди» в Криму за участь у нібито «незаконному збройному формуванні» батальйон ім. Номана Челебіджихана також засудили Едема Кадирова, будівельника Февзі Саганджі, перукаря Дилявера Гафарова, фермера Нарімана Межмедінова, військового Айдина Мамутова, експедитора Меджита Аблямітова. Вони отримали від чотирьох до одинадцяти років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася Громадянська блокада поставок українських товарів на півострів. Активісти та ветерани АТО блокували рух дорогами, що ведуть до КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». При цьому в Крим не пропускались лише вантажні автомобілі і фури.
  • У ніч на 6 жовтня 2015 року була пошкоджена опора високовольтної мережі, по якій подавалась електроенергія з материкової України до окупованого Криму.
  • На початку 2016 року учасники акції з блокади поставок в окупований Крим створили громадське формування «Аскер», яке співпрацює з українськими прикордонниками на адмінкордоні з півостровом.
  • Голова громадської організації «Громадянський корпус «Азов-Крим» Станіслав Краснов був затриманий 28 лютого 2016 року. СБУ підозрює його в причетності до тероризму і державній зраді. Станіслав Краснов наполягає, що спецслужба сфальсифікувала справу проти нього. 12 квітня Апеляційний суд Києва визнав законним арешт Краснова. У відповідь на це він оголосив голодування. 23 квітня Краснов перейшов на сухе голодування. Через кілька тижнів Краснов припинив голодування, однак стан його здоров’я погіршився.
  • 23 вересня 2016 року Станіслав Краснов був звільнений з Лук’янівського слідчого ізолятора в Києві.
  • У січні 2018 року Верховний суд України передав справу Станіслава Краснова і його дружини Оксани з Бориспільського районного суду Київської області в Печерський райсуд Києва. Зараз справу Краснова розглядає Святошинський районний суд Києва.