На розгляді в ЄСПЛ знаходяться 5 тисяч скарг постраждалих від війни на Донбасі

В Європейському суді з прав людини сьогодні перебуває до 5 тисяч індивідуальних скарг від громадян, що постраждали внаслідок російської агресії на сході України.

Про це повідомила керівниця Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» Ганна Христова під час презентації «Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб на період до 2024 року» в «Укрінформ».

«На сьогодні в Європейському суді з прав людини перебуває за окремими категоріями справ до 5 тисяч індивідуальних скарг, які адресовані і Україні, і РФ, і обом державам, які стосуються питань, що підняті в стратегії. Багато з них стосуються компенсації за зруйноване житло, майнову шкоду, якої особи зазнали під час збройної агресії», – сказала Христова.

За її словами, Європейський суд відклав розгляд індивідуальних скарг до вирішення міждержавної справи, де він визначиться щодо юрисдикції – як вона розподілена відповідно в частині окупованих територій.

«Якщо за цей час Україна створить належне правове поле, де права людини будуть захищені, це суттєво врятує Україну від рішень ЄСПЛ не на її користь», – додала керівниця проєкту Ради Європи.

  • 24 липня 2021 року Європейський суд з прав людини відхилив запит уряду РФ про застосування тимчасових заходів в рамках міждержавної скарги на Україну. Йдеться про вимогу до України припинити блокування надходження прісної води до Криму.
  • 22 липня російські ЗМІ з посиланням на генеральну прокуратуру РФ повідомили, що Росія подала до Європейського суду з прав людини міждержавну скаргу проти України.