Один з ключових обвинувачених у катуванні бранців «Ізоляції» Бражніков просить притулку у Франції

Обвинувачений у тортурах громадян у незаконно створеній бойовиками «ДНР» в Донецьку в’язниці «Ізоляція» Євген Бражніков виїхав з України і просить притулку у Франції.

Про це повідомляє видання «Ґрати».

В Оболонському районному суді Києва відбулось підготовче засідання у справі Бражнікова. Його адвокат Віталій Гончаров звернувся із клопотанням про участь свого підзахисного у засіданнях шляхом відеоконференції, оскільки Євген Бражніков виїхав з України та попросив притулку у Франції. Адвокат на засідання не з‘явився через хворобу.

У свою чергу представник обвинувачення заявив, що прокуратурі про статус прохача притулку обвинуваченого не відомо, а адвокат не надав жодних документів про це. Також прокуратурі не відомо, що Бражников виїхав із країни.

Журналіст Радіо Свобода Станіслав Асєєв, який є одним із потерпілих у справі, заявив у судовому засіданні: «Бражников є одним із ключових обвинувачених у резонансній справі «Ізоляції», яка зараз на всю Україну звучить. Він два роки фактично вільно пересувався територією України , за винятком проміжку у пів року. Як ми бачимо з тих документів, які ще вимагають підтвердження, і за моїми особистими даними, ця людина фактично втекла та ще й вимагає якогось статусу політвʼязня чи біженця. Я б хотів звернути вашу увагу, якщо можливо, щоб ми не затягували цю справу процесуально, і якщо можливо, поміняли адвоката Бражникова, бо якщо ця людина дійсно хворіє на коронавірус, то це можуть бути місяці. Ми не можемо собі дозволити, щоб підготовче засідання тривало декілька місяців і ми не змогли перейти до розгляду справи по суті».

Суддя Сергій Родіонов відмовив у клопотанні захисту про участь у засіданнях шляхом  відеоконференції та задовольнив прохання обвинувачення та потерпілих замінити Бражнікову захисника.

Процес перебуває на підготовчій стадії вже пів року. У справі дев’ять потерпілих — колишніх в’язнів «Ізоляції».

У лютому 2021 року Станіслав Печонкін, колишній цивільний заручник бойовиків ОРДО з Горлівки, розповів виданню Українська правда, що саме Бражніков в «Ізоляції» обливав холодною водою та бив ув’язнених для отримання зізнань. За його словами, Бражніков – колишній міліціонер, який у 2014 році був активним учасником «русской весны», активно допомагав проросійським мітингам, нападав на учасників проукраїнських акцій.

Сам Бражніков у коментарі УП заявив, що в тих умовах різні люди можуть поводитися по-різному. Він також запевнив, що готовий до зустрічі із представниками правоохоронних органів, якщо вони захочуть його допитати.

1 березня 2021 року журналіст Станіслав Асєєв, якого звільнили з полону ОРДО під час обміну утримуваних осіб 29 грудня 2019 року, заявив, що інший звільнений того ж дня Євген Бражніков знущався з українських в’язнів у донецькій спецв’язниці «Ізоляція».

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни – через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами політичних бранців Станіслава Асєєва та Станіслава Печонкіна.
  • Євген Бражников, підозрюваний у катуваннях військовополонених та цивільних осіб у донецькому концтаборі «Ізоляція», через суд добивається відкриття кримінальних провадженьщодо потерпілих, свідків та слідчого у його справі.
  • Деталі про справу та позиції сторін читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції»