Окупанти висунули Наріману Джелялову нове обвинувачення в контрабанді вибухового пристрою

Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: Elmaz Qırımlı

ФСБ росії в окупованому Криму висунула першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову обвинувачення в контрабанді вибухового пристрою. Раніше його обвинуватили в «диверсії», придбанні, зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. 

Про це повідомив адвокат Нарімана Джелялова Микола Полозов.

За його словами, заступника голови Меджлісу звинувачують у скоєнні диверсії у складі організованої групи та у незаконному придбанні, зберіганні та перевезенні вибухових пристроїв.

“Сьогодні Нарімана Джелялова обвинуватили у контрабанді вибухового пристрою. Тобто у незаконному перетині через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, здійсненого організованою групою (ч. 3 ст. 226.1 КК РФ)», – розповів Полозов.

Санкція за цією статтею становить від 7 до 12 років позбавлення волі.

Під час допиту, що послідував за звинуваченням, Наріман Джелялов, як і раніше, скористався правом не давати свідчень.

“До початку слідчих дій мені з моєю колегою адвокатом Еміне Авамільовою вдалося поспілкуватися з Наріманом наодинці. Стан здоров’я у нього задовільний. Настрій добрий, бадьорий», – написав Полозов.

4 листопада Джелялова перевезли з 15-го відділення психіатричної лікарні, де він перебував на експертизі, назад у СІЗО.

«Він повідомив нам, що його камера (та й увесь спецблок) не опалюються. У зв’язку із майбутнім похолоданням у Криму це може стати серйозною проблемою. Крім того, вікно в камері не повністю закривається», – написав Полозов та додав. що попри тюремне ув’язнення і нове абсурдне звинувачення, Наріман Джелял не зломлений і готовий продовжувати боротьбу.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання — від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ — незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання — від 10 до 15 років позбавлення волі).