Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за масові затримання кримських татар в Криму

Прокуратура Автономної республіки Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактами незаконного позбавлення волі окупаціними силовиками 31 кримчанина 23 листопада.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК.

Вчора, 23 листопада, російські силовики в Сімферополі біля ізолятору тимчасового тримання затримали 31 людину. Вони прийшли під будівлю зустріти адвоката Едема Семедляєва, в якого закінчився термін незаконного арешту.
Затриманих доставляли до трьох відділків поліції м. Сімферополя: Київського, Центрального та Залізничного. Протримавши ніч, частину громадян відпустили, склавши на них протоколи про, нібито, адміністративні правопорушення.
Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за незаконне позбавлення волі (ч. 2 ст. 146 КК України). Досудове розслідування здійснюватиметься ГУ Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі.
“Це вже шосте масове незаконне затримання кримських татар з вересня цього року, а загалом, на 8 році окупації безпідставні обшуки та затримання набули системного характеру та слугують інструментом залякування мешканців півострова”, – повідомляють в прокуратурі АРК.
Нагадаємо:
  • 25 жовтня 2021 року під будівлею «Кримського гарнізонного військового суду» в Сімферополі російські силовики затримали 21 кримськотатарського активіста. На адвоката Едема Семедляева, який приїхав до відділу «поліції Центрального району» для надання юридичної допомоги затриманим, склали протокол за «непокору поліції».
  • «Центральний районний суд» м. Сімферополя в окупованому Криму призначив  Семедляєву штраф у розмірі 4 тис. рублів і 12 діб арешту.