СБУ затримала одного з організаторів «референдуму» на Донбасі

Учасники проросійського мітингу в Донецьку. Березень 2014 року. Фото: Андрій Басевич

Служба безпеки України повідомила про затримання одного з організаторів так званого “референдуму” на Донбасі у 2014 році, після якого бойовики оголосили про створення так званих «ДНР» і «ЛНР»”. 

За даними СБУ,  затриманий українець закликав громадян зривати державні прапори та голосувати за приєднання регіону до так званої «ДНР».

“Для цього він підбурював людей до масових заворушень під виглядом проведення мітингів та громадських зібрань. Встановлено, що протиправну діяльність організував керівник місцевої комерційної структури разом зі спільниками. Задокументовано факти їх провокаційних дій на території Великоновосілківського району”.

В СБУ також повідомили, що після проведення “референдуму”, підозрюваний переховувався на території тимчасово окупованого Криму. У 2017 році слідчі органів безпеки заочно повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Його було оголошено у розшук.

За інформацією відомства, зловмисника вдалось затримати, коли він повернувся в особистих справах на підконтрольну українській владі територію.

Триває досудове розслідування.