Сестра учасника окупації Криму Франчетті скаржиться, що її брата не лікують у чеській в’язниці

Олександр Франчетті

Сестра учасника російської окупації Криму Олександра Франчетті, мешканка Воронежу Яна Оленева стверджує, що її брат не отримує належної медичної допомоги в чеській в’язниці, куди він потрапив за запитом Прокуратури АР Крим.

Про це Яна Оленева написала на своїй сторінці у Facebook.

«Мій єдиний брат О. Франчетті. Майже 2 місяці Олександр у в’язниці Праги, заарештований за запитом України за участь у Кримських подіях 2014 року. Україна вимагає видачі», – написала сестра заарештованого.

Вона вимагає від російської влади «втрутитися», оскільки, за її словами, він не отримує потрібної медичної допомоги.

«Звертаюся до влади, МЗС, Держдуми, – людина з аутоімунним захворюванням не отримує у в’язниці потрібних ліків, вже втратила зір на 1 і втратила вагу. Захворювання з’їдає його. Лікування немає!» – написала вона.

Скріншот: Facebook Яна Оленева

За дописом, Оленева не вважає, що участь її брата в окупації української території може бути підставою для кримінального переслідування:

«Він просто приїхав до Праги до своєї дочки. Він не злочинець! Нікого не вбивав! Має медаль Росії! Рятуйте!» – написала сестра Франчетті.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.

У липні 2019 року слідчі Головного управління Нацполіціі в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою АРК повідомили про підозру в участі в незаконному збройному формуванні 46-річному громадянину РФ Олександру Франчетті. Матеріали стосовно підозрюваного громадянина РФ були направлені для його оголошення в державний/міжнародний розшук.