Кримську “Суддю”, яка винесла “вирок” журналісту Семені, судитимуть за порушення законів і звичаїв війни

Прокуратура Автономної республіки Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо «судді Залізничного районного суду міста Сімферополь»Надії Школьної за скоєння воєнного злочину – порушення законів та звичаїв війни. Їй загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Про це повідомляє прес-служба Прокуратури АРК та Севастополя.

За даними досудового розслідування, Надія Школьна, обіймаючи посаду «судді» у Криму, реалізувала політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

Протягом лютого-вересня 2017 року, знаючи, що на півострові діють виключно норми національного законодавства, здійснювала розгляд «обвинувального акту» відносно українського журналіста  Миколи Семени за фактом нібито закликів на порушення територіальної цілісності Російської Федерації в публікації.

22 вересня 2017 року “суддя” Школьна незаконно засудила українського журналіста Миколу Семену до 2 років та 6 місяців позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки та заборонивши займатися публічною діяльністю протягом цього ж строку.

Дії окупаційної “судді” кваліфіковано як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Суддю судитимуть заочно.

Нагадаємо:

  • В липні 2016 року Росфінмоніторинг включив до Федерального переліку терористів і екстремістів 22 уродженців незаконно окупованого Росією Криму: кримських політв’язнів, журналістів і громадських активістів. Серед них був і Микола Семена.
  • 22 вересня «Залізничний райсуд» окупованого Сімферополя засудив Миколу Семенудо 2 років та 6 місяців позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки та забороною займатися публічною діяльністю протягом цього ж строку.
  • 18 грудня «Верховний суд Криму» пом’якшив вирок Миколі Семені в частині додаткового покарання: термін заборони займатися публічною діяльністю було скорочено до 2 років.
  • Микола Семена подав скаргу до Європейського суду з прав людини.
  • 14 січня 2020 року в Криму «Залізничний райсуд» Сімферополя задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття судимості з журналіста.
  • 18 лютого 2020 року Микола Семена виїхав з окупованого Криму на материкову частину України.