В Криму “суд” засудив військового-контрактника лише до 3,5 років за вбивство сторожа баптистської церкви

Військовий-контрактинк у стані алкогольного сп’яніння побив сторожа баптиської церкви. Від тілесних пошкоджень через 5 місяців сторож помер. Втім окупаційний “прокурор” вилучив із звинувачення до військогово религійне підгрунтя. Таким чином кваліфікацію злочину було змінено, а покарання – суттєво пом’якшено. 

Про це повідомляє Кримська правозахисна группа.

Експерти наголошують: в Криму діє вибіркове правосуддя, яке лояльне до російських військових, але необґрунтовано жорстоке щодо окупованого населення.

Згідно з вироком «Кримського гарнізонного військового суду», 23 травня 2020 року в селі Софіївка Сімферопольського району військовослужбовець військової частини Павло Свідерський повертався з риболовлі у стані алкогольного сп’яніння. Поблизу будівлі «Церкви євангельських християн баптистів» він побачив сторожа, поставив йому запитання і, незадоволений відповіддю, тяжко побив чоловіка. Як випливає з тексту рішення, побиття відбувалося «через релігійну нетерпимість».

«Слідством» було порушено кримінальну справу за п. «е» ч. 2 ст. 111 КК РФ (Навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю з мотивів релігійної ненависті).

Через 5 місяців чоловік помер. Однак причиною смерті було визнано гостру виразку шлунку з кровотечою. А побої, отримані після бійки, офіційно не були приписані до причини смерті.

«Прокурор» перед вироком прибрав зі звинувачення релігійне підґрунтя, пом’якшивши та перекваліфікувавши справу на ч. 1 ст. 111 КК РФ (Умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю, загрозливої для життя людини).

У підсумку «суддя» Денис Копилов ухвалив Свідерському покарання у вигляді позбавлення свободи терміном 3 роки 6 місяців із відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму.

Аналітик КПГ Олександр Сєдов зазначив, що у цьому випадку можна говорити про застосування вибіркового правосуддя в Криму, лояльного до російських військових, але необґрунтовано жорстокого щодо окупованого населення.

«Прокурор» помірковано прибрав з обвинувачення релігійний складник, хоча з вироку видко, що приводом нападу є релігійні переконання жертви. Водночас кримські мусульмани отримують по 19 років позбавлення свободи лише за релігійні розмови. Наприклад, «суддя» Різван Зубаїров, котрий розглядає політично умотивовані справи щодо кримських мусульман, ухвалив вирок військовику Євгену Зайцеву — 2 роки в колонії-поселенні — за вбивство українського офіцера Станіслава Карчевського. Він же ухвалив за надуманими звинуваченнями 7 вироків другій бахчисарайській групі кримських мусульман — від 13 до 19 років позбавлення свободи у колонії суворого режиму», — цитує КПГ Олександра Сєдова.

Нагадаємо:

  • Південний окружний військовий суд 29 жовтня засудив фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років з відбуванням перших 3 років та 6 місяців у в’язниці.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).