В Криму п’ятеро кримських татар отримали штрафи через те, що знаходилися біля будівлі “суду”

Центральний районний суд Сімферополя

“Центральний районний суд” Сімферополя присудив штрафи п’ятьом кримським татарам, які зібралися під будівлею “гарнізонного суду” під час вироку у кримінальній справі щодо мусульман з «третьої Бахчисарайської групи». «Суддя» Олександр Воронний визнав їх винними у нібито «порушенні правил проведення мітингів та інших масових заходів». Захист стверджує: це не був масовий захід.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Рідван Бейтуллаєв, Ебазер Умеров, Ремзі Газієв, Алі Санаєв мають сплатити по 13 тисяч рублів штрафу. Енвер Юлдашев має сплатити 10 тисяч рублів.

За словами громадського захисника Айдера Сулейманова, в одному випадку було заявлено клопотання про виключення протоколу про адміністративне правопорушення, оскільки його склали співробітники поліції з помилками.

В інших випадках захист клопотав про вилучення з матеріалів адміністративних справ актів огляду фото- й відеоматеріалів, оскільки у всіх випадках ці документи було складено з порушенням процесуальних вимог.

Зокрема, ані укладачі акту, ані поняті не поставили підписи у графах про те, що вони попереджені про відповідальність за надання завідомо неправдивих свідчень. Також захист у суді пояснив, що затримані не проводили масового заходу, а зібралися поблизу гарнізонного суду з наміром взяти участь у засіданні як слухачі, бажаючи бути присутніми на виголошенні вироку у кримінальній справі щодо мусульман з «третьої Бахчисарайської групи».

Захисник Айдер Сулейманов зазначив, що має намір оскаржити ці ухвали в апеляційній інстанції.

  • Окупаційні силовики 18 листопада 2021 року прийшли з обшуком до батьківського будинку в Криму колишнього першого заступника постійного представника президента в АРК Ізета Гданова.
  • В окупованому Криму силовики розшукують Станіслава Краснова, який був лідером руху «Цивільний корпус «Азов-Крим», за обвинуваченням в участі в кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, де він нібито виконує обов’язки інструктора. Український активіст називає ці обвинувачення маячнею, адже до батальйону він ніколи не мав стосунку.