В Криму затримали «міністерку культури». Звинувачують в отриманні 340 тисяч доларів хабара

Так звану «міністерку культури» Криму Аріну Новосельську доставили в наручниках в «управління слідчого комітету» в Сімферополі. Їй висунуто обвинувачення в отриманні 25 мільйонів рублів хабара (близько 340 тисяч доларів).

Про це повідомляє Слідчий комітет РФ.

За даними слідства, в 2018 році Новосільська отримала від бенефіціара ТОВ «Меандр» хабар у розмірі 25 млн рублів за загальне заступництво при виконанні товариством будівельно-монтажних робіт Кримського державного центру дитячого театрального мистецтва.

У будинку та робочому кабінеті “міністерки” проведені обшуки.

Аріна (Віра) Новосельська вперше стала «міністром культури» Криму у лютому 2014 року. Вдруге її призначили на посаду у 2019 році.

У 2018 році у Сімферополі знесли стару будівлю театру ляльок, незважаючи на обурення мешканців міста.

Того ж року розпочалося будівництво нової будівлі. За 930 млн рублів будівельні роботи мала виконати пітерська компанія «Меандр». Будівля мала бути введена в експлуатацію у 2019 році. Проте будівельно не закінчено й досі. Контракт із «Меандром» було розірвано.

До Криму «Меандр» увірвався у 2016 році, взявшись за реставрацію будівлі колишнього кінотеатру «Україна» в Севастополі за 112 мільйонів рублів. Причому до робіт приступив ще до завершення конкурсу і визначення підрядника.

Понад 260 мільйонів рублів отримав «Меандр» за кілька контрактів з відновлення частково зруйнованих сходів на горі Мітридат в окупованій Керчі. Однак роботи завершити не зміг, контракт був розірваний.

Будівництво нового лялькового театру в Сімферополі — найбільший контракт «Меандру» в Криму. Компанія не змогла забезпечити заявлені темпи будівництва, виплатила щонайменше мільйонів рублів неустойки.

367 мільйонів рублів «Меандр» отримав з ремонтно-відновлювальних робіт у Воронцовському палаці в Алупці. Унікальні інтер’єри дев’ятнадцятого століття залило водою, після того як вітер зірвав неякісний тимчасовий дах, встановлений недолугими реставраторами.

Про «Меандр» и его «успех» в Крыму рассказывал журналист ЦЖР Евгений Лешан в блоге «Операция «Реставрация»: как в России зарабатывают на крымских памятниках».

Нагадаємо:

  • Офіс генерального прокурора України направив до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду чергове інформаційне повідомлення про воєнні злочини проти об’єктів культурної спадщини у тимчасово окупованому Криму. Органами правопорядку АР Крим та м. Севастополя здійснюється розслідування у 23 кримінальних провадженнях за понад 100 фактами умисного знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури, незаконного проведення пошукових, археологічних робіт, вивезення культурних цінностей з тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя.