Адвокати Порошенка та «Європейська Солідарність» називають політично вмотивованою підозру в держзраді

Юристи п’ятого президента України Петра Порошенка та партія «Європейська Солідарність» вважають оголошення Порошенку підозри у державній зраді – політичними репресіями. Пʼятому президенту Петру Порошенку було оголошено підозру в державній зраді та сприянні терористичним групам черз причетність до організації схеми закупівлі вугілля у так званих «Л/ДНР».

Адвокат Ігор Головань на брифінгу звернув увагу, що підозру підписувала не генпрокурорка Ірина Венедіктова, а її заступник, який виконує її обовʼязки на період відсутності своєї керівниці, передає видання LB.ua.

На погляд захисників підозрюваного, це свідчить про те, що Венедіктова, а також інші причетні до цієї справи керівники органів, нібито не хочуть бути до цього причетними.

«Ті колеги, які виступали на брифінгу, виступили якісь ноунейми з посадою не вище керівник управління. Ми бачимо, що це завідомо неправдиве звинувачення, завідомо неправдиве притягнення до відповідальності лідера опозиції, це політичні репресії. Всі ці розуміють, і всі, хто має можливість якось ухилитися, і не бути прямо задіяні, вони ці можливості використали», – вважає адвокат.

Головань також заявив, що «постачання вугілля на той час – це єдина можливість рішення, яким була врятована Україна, яким була забезпечено енергетичну безпеки держави». Він додав, що інформація про те, що Україну тоді мало врятувати вугілля з ПАР, не є достовірною.

Адвокат також додав, що в тексті підрозри використовуються слова «невстановлений час», «невстановлені обставини», тобто, на його погляд, немає конкретики. Щодо запобіжного заходу Порошенку поки нічого невідомо. Нині він перебуває за кордоном, ДБР викликало його до себе на 20, потім на 23 грудня.

Інший адвокат, Ілля Новіков, зазначив, що правоохоронці були в курсі, що Порошенко не в Україні, і саме в цей час вирішили оголосити йому підозру.

В свою чергу у партії «Європейська Солідарність», яку очолює Порошенко, також звернули увагу, що «для оголошення політично вмотивованої фейкової підозри Петру Порошенку Зеленський свідомо обрав момент закордонного відрядження лідера опозиції».

«Замість того, щоб зміцнювати оборону країни, Зеленський посилює переслідування опозиційної партії, яка стає найпопулярнішою політичною силою країни. Це – комплекс його власної президентської меншовартості та типовий напад політичної параної, яку у нікчеми Зеленського провокує сама згадка про свого успішного попередника», – йдеться у заяві партії.

У «Європейській Солідарності» запевнили, що «як би Зеленський не мріяв позбутися лідера опозиції», Порошенко повернеться до України після візитів на Фанар до Вселенського Патріарха, поїздки до Польщі з зустрічами високого рівня, після новорічно-різдвяних канікул та планованого після них ще одного закордонного відрядження.

«На жаль для Зеленського, Порошенко повернеться. Але повернеться за своїм власним графіком, а не за сценарієм новорічних відосиків Зеленського», – наголосили у партії.

Як повідомлялося, 20 грудня 2021 року за матеріалами СБУ та ДБР п’ятому президенту і чинному народному депутату Петру Порошенку оголошено підозру у держзраді та сприянні тероризму через причетність до організації схеми закупівлі вугілля у так званих «Л/ДНР», яке було видобуте на окупованій території Донбасу.

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року журналісти Bihus.Info оприлюднили «плівки Медведчука» – понад 30 годин телефонних розмов 2014-2017 років, які нібито вів підозрюваний у держзраді проросійський політик Віктор Медведчук із кремлівськими посадовими особами та функціонерами «ЛНР» та «ДНР» про закупівлю вугілля в ОРДЛО та контроль над нафтопроводом «Самара-Західний напрямок». Людина, яку вважають Медведчуком, неодноразово зазначала, що узгоджує всі питання з «головним», яким міг бути тодішній президент Петро Порошенко.