Бойовика “ДНР” з “групи Безлера” засуджено на 11 років

Слов’янський міськрайонний суд Донецької області виніс вирок Віктору Михеду, бойовика “ДНР”, з підрозділу “Комунікація” під кураторством підполковника ФСБ РФ Ігоря Безлера. Михед фіксував на відео допити українських військових, а також, погрожуючи зброєю, примушував заручників до виконання господарських робіт. Суд засудив його до 11 років колонії. 

Судом було встановлено, що Михед, виконуючи вказівки керівництва так званої «групи Безлера», здійснював відеофіксацію допитів українських військовополонених та цивільних осіб, незаконно позбавлених волі представниками «ДНР», знімав, редагував та розповсюджував різноманітні відеозаписи за участю представників терористичної організації «ДНР», виготовляв та розповсюджував так звані «боевые листки» групи Безлера».
“Відтак, Михеду було інкриміновано не лише участь у терористичній організації (це найбільш поширена стаття ККУ для бойовиків так званих республік), але й порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 ККУ), що передбачає жорстоке поводження з цивільними особами та військовополоненими. Важливо зазначити, що саме порушення законів і звичаїв війни та воєнні злочини є предметом розгляду Міжнародного кримінального суду”, – наголошують правозахисники.
Під час судового процесу обвинувачений, який з 2020 року перебував під вартою, своєї провини не визнав, неодноразово заявляв про порушення його прав, зокрема щодо надання йому перекладача з української на російську мову.
Нагадаємо:
  • Віктора Михеда СБУ затримала у кінці травня 2020 року. У повідомленні про затримання пресслужба структури повідомляла, що чоловік причетний до катувань українських військових.
  • 29 травня Жовтневий районний суд Маріуполя призначив затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливостю внесення застави у розмірі 210 тисяч 200 гривень.
  • Захист Михеда подав апеляцію на арешт. 11 червня Донецький апеляційний суд відмовив у клопотанні про зміну запобіжного заходу.
  • Згодом Слов’янський міськрайонний суд збільшив розмір застави бз 210 тисяч 200 гривень до 608 тисяч 100 гривень.