Фірташ програв апеляцію щодо Запорізького титано-магнієвого комбінату. Заво повернуть державі

Компанія «Толексіс Трейдінг Лімітед» програла апеляційну інстанцію у справі щодо прав на «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Він має бути повернутий державі.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Господарський суд Запорізької області 4 серпня 2021 року виніс рішення у справі за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Фонду державного майна до ТОВ «ЗМТК» та компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед».

Як встановив суд, 22 лютого 2013 року було укладено договір між Фондом державного майна України та компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), за яким 49 % статутного капіталу державного підприємства перешли до приватної компанії з Group DF Дмитра Фірташа.

За основним договором та додатковою угодою до нього, компанія мала здійснити свій вклад до статутного капіталу «ЗМТК» коштами в сумі понад 719 млн грн (90 051 922,91 доларів США на той час) США. А також додатково внести вклад на суму понад 159 млн грн, що відповідало 19 948 077,09 дол. США. Кіпрська компанія взяла на себе зобов’язання погасити заборгованості «ЗТМК» з виплати заробітної плати, податків, зборів та забезпечити реалізацію технічної модернізації виробництва.

110 мільйонів доларів були внесені на рахунок ТОВ «ЗТМК». За висновками аудиту та судово-економічних експертиз, при здійсненні технічної модернізації виробництва фактично було освоєно тільки 2 % від переведених коштів.

«Згодом гроші вивели в офшори. А на модернізацію виробництва замість 110 млн доларів «щедро» виділили аж 20 млн гривень», — пишуть у ЦПК.

У цій справі у 2018 році вже були отримані рішення і першої, і апеляційної інстанцій на користь держави. Однак Верховний суд повернув справу на новий розгляд. Наразі рішення Центрального апеляційного господарського суду вже вступило в силу. Але компанія Фірташа ще може подати касаційну скаргу.

Нагадаємо:

  • Переважна кількість вантажів, що вивозяться Кримською залізницею за межі окупованого півострова – це продукція Кримського содового заводу та заводу з виробництва діоксиду титану, які належать українському олігарху Дмитру Фірташу. Про це йдеться у дослідженні Кримського Центру журналістських розслідувань «Окупаційна залізниця: хто, що, куди».
  • У вересні 2021 року російське ТОВ «Титановые инвестиции»,  якому передано в оренду титановий завод Армянської філії ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс», що належить Дмитру Фірташу, повідомило про відновлення роботи після двомісячного простою, викликаного відсутністю сировини.