Кількість незаконних затримать в окупованому Криму зросла вдвічі

Затримання кримських татар біля ізолятору тимчасового тримання в Сімферополі. 23 листопала 2021 р. Фото: Кримська солідарність

У 2021 році російські силовики на території тимчасово окупованого Криму незаконно провели 147 незаконних затримань громадян України. Це вдвічі більше, ніж було торік.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Автономної республіки Крим.

За даними відомства, у 2020 році окупанти за надуманими мотивами провели 68 незаконних затримань. За неповний 2021 рік – 147.

“Численні незаконні порушення недоторканості житла під час проведення обшуків у громадян України в Криму. До прикладу, цього року окупаційні «правоохоронці» безпідставно увірвались до 46 домівок» – йдеться в повідомленні прокуратури АРК.

За останні декілька місяців російські силовики провели 8 безпідставних масових затримань кримських татар, під час яких затримували від 19 до 41 особи одночасно. Постійний тиск здійснюється і на адвокатів, які представляють інтереси незаконно затриманих осіб.

«Усе це частини політики держави-окупанта, що спрямована на переслідування та залякування громадян України в Криму. Її кінцева мета – зміна демографічного складу населення півострова, тобто витіснення з півострова незгодних з окупаційним режимом та заселення на їх місце громадян РФ» – наголошує керівник прокуратури Ігор Поночовний.

У прокуратурі АРК наголошують: кожен факт порушення прав людини на окупованій території півострова фіксується у відповідних кримінальних провадженнях задля реалізації принципу невідворотності покарання винних осіб, з використанням як національних, так і міжнародних механізмів.

Нагадаємо:

  • 23 листопада в Криму біля ізолятору тимчасового тримання російські силовики затримали 31 людину, які прийшли зустріти адвоката Едема Семедляєва, у якого закінчився термін арешту.
  • Окупаційні “суди” заарештували 21 затриманого кримського татарина на 13 та 14 діб, 10 затримани жінкам – призначили адміністративні штрафи.
  • 17 серпня 2021 року в окупованому Криму і Севастополі російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. Були затримані п’ять активістів.
  • МЗС України висловило рішучий протест через незаконні обшуки та затримання кримських татар в окупованому Криму та вимагає від Росії негайно їх звільнити.