КСУ визнав конституційною заборону російських фільмів

Конституційний суд України

Велика палата Конституційного суду ухвалила рішення про конституційність заборони показу російських фільмів і серіалів. З позовом про визнання неконституційними окремі положення законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про кінематографію» звертались 47 народних депутатів (із «Опозиційного блоку» та позафракційних). 

Про це повідомляє пресслужба Конституційного суду України.

Суд визнав конституційними положення цього Закону, якими передбачається, що:

  • не допускається використання телерадіоорганізацій, зокрема, для «трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв»;
  • забороняється трансляція (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора;
  • заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на фільми, вироблені та/або вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року.

Також суд визнав конституційним складення переліку осіб, які загрожують національній безпеці України.

Нагадаємо, 2015 року Верховна Рада заборонила трансляцію фільмів і серіалів, які були створені в Російській Федерації після 1991 року. У 2018 році 47 народних депутатів звернулись з позовом до КСУ щодо конституційності такого обмеження.