Міністру транспорту РФ та його заступнику повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення людей через держкордон України

Міністр транспорту Росії та його заступник, перебуваючи на керівних посадах найбільшого авіаперевізника РФ ПАТ “Аерофлот” організували злочинну схему після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через державний кордон України та пунктів контролю на тимчасово окупованій території Криму. Російським чиновникам повідомлено про підозру.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, з квітня 2014 року по листопад 2020 року до Криму та з нього здійснено більше 34 тисяч рейсів. Таким чином було незаконно переправлено через державний кордон України щонайменше 329 тисяч осіб. Рейси відбувалися всупереч нормам міжнародного права та повітряного права України.

«Не дивлячись на наявність прямих заборон органів авіаційної влади України та рекомендацій з цього приводу світових організацій у сфері цивільної авіації, російською авіакомпанією виконувалися незаконні регулярні пасажирські авіаперевезення до закритого міжнародного аеропорту “Сімферополь” та у зворотному напрямку”, – зазначили в Офісі генпрокурора.

З 10 листопада 2020 року посаду міністра  транспорту РФ обіймає Віталій Савельєв.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • За матеріалами СБУ з початку окупації Криму накладено арешти вже на 249 російських літаки.