Роскмнадзор заблокував сайт правозахисного проєкту ОВД-Інфо

У Москві Луховицький районний суд заблокував сайт російського правозахисного проєкту “ОВД-Інфо”, який збирає інформацію про затримання на публічних акціях та інші випадки політичних репресій, допомагає затриманим.

Про це повідомляє ОВД-Інфо.

Правозахисники розповідають: 13 грудня на пошту проєкту надійшов лист без адресата з вимогою з‘явитися в прокуратуру наступного дня о 10.00 годині. Адвокату проєкту не пояснили суті претензії.

15 грудня матеріали щодо блокування сайту та окремої сторінки ОВД-Інфо передали до суду, не повідомивши про це проєкт. 20 грудня суд виніс рішення про обмеження.

“Ми вважаємо це приховане блокування актом державної цензури, мета якої — зупинити нашу роботу. Ми не визнаємо цензуру та продовжимо роботу проєкту. Ми обов’язково оскаржуватимемо рішення суду і зробимо все можливе, щоб ви завжди мали доступ до наших новин, сервісів, правових інструкцій та інших матеріалів“, – йдеться у заяві ОВД-Інфо.

“Інтерфакс” з посиланням на Роскомнадзор повідомляє, що проєкт заблокований за пропаганду тероризму та екстремізму.

“Згідно з текстом судового рішення, забороненою визнається інформація медіапроєкту, спрямована на виправдання діяльності екстремістських та терористичних об’єднань, що виправдовує дії учасників подібних організацій, розміщена на інформаційному ресурсі НКО-іноагента, а також в акаунтах соціальних мереж організації. З урахуванням викладеного діяльність медіапроєкту спрямована на пропаганду тероризму та екстремізму на території РФ“, – вказано у повідомленні.

Також у Роскомнагляді додали, що вже спрямували вимоги щодо необхідності видалення акаунтів організації до адміністрацій соціальних мереж.

У вересні міністерство юстиції РФ внесло медіапроєкт ОВД-Інфо до Реєстру незареєстрованих громадських об’єднань-іноагентів. За даними відомства, джерелами фінансування проєкту виступають правозахисний центр “Меморіал”, Європейська комісія та Міжнародна федерація за права людини.