Розробницю плану модернізації кримської ТЕЦ на замовлення РФ засудили до 3 років умовно

Красногвардійський районний суд Дніпра виніс вирок технічній керівниці ТОВ «ДніпроВНІПІенергопром», яка на замовлення РФ розробила технічну документацію щодо модернізації Сімферопольської ТЕЦ в окупованому Криму. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з повиланням на вирок суду.

Згідно матеріалів справи, обвинувачена намагалась законспірувати свою діяльність. За попередньою домовленістю із представниками російського підприємства ООО «БелЭнергоПроект», у квітні 2019 року її було призначено на посаду технічного директора цього підприємства. Згодом вона підписала з АТ «КримТЕЦ» договір на розробку проектної документації щодо модернізації Сімферопольської ТЕЦ.

Роботи обвнувачена виконувала протягом року в офісному приміщенні ТОВ«ДніпроВНІПІенергопром» в Дніпрі. З квітня 2019 року до травня 2020 вона розробила проектну документацію щодо модернізації Симферопольської ТЕЦ під назвою: «Модернизация Симферопольской ТЭЦ с установкой ПГУ 120 МВт». Це 14 томів документів з розробкою технологічної частини, будівельної частини, опалення та вентиляції, водопроводу та каналізації.

Слідство вважає, що такі дії сприяли посиленню присутності окупаційних органів РФ на території АР Крим.

У судовому засіданні обвинувачена провину повністю визнала.

Суд виніс вирок: 3 роки позбавлення волі із забороною обіймати посади, пов’язані з проектуванням і модернізацією об’єктів паливно-енергетичного комплексу, строком на 3 роки, без конфіскації майна. Суд звільнив обвинувачену від відбуття тюремного покарання з випробувальним строком 1 рік.

27 вересня СБУ повідомила про викриття великого конструкторського бюро у Дніпрі, яке в обхід українських санкцій тісно співпрацювало з окупаційною «владою» Криму. Зловмисники займалися модернізацією об’єктів енергетичної інфраструктури півострова, формально прикриваючись афілійованими підприємствами з РФ. Були затримані троє керівників бюро.