СБУ направила до суду обвинувальні акти проти Поклонської, Аксенова та Константинова

Служба безпеки України завершила розслідування щодо 8 колишніх високопосадовців Криму. Вони звинувачуються у діях, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також у державній зраді та створенні злочинної організації.

В СБУ повідомили: “Досудовим розслідуванням встановлено, що у лютому-березні 2014 року представники російської окупаційної адміністрації брали активну участь у діях, спрямованих на насильницьке повалення конституційного ладу та зміни меж території України. Крім того, ці особи сприяли представникам країни-агресора у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності. Зокрема, вони брали участь у створенні окупаційних органів, безпосередньо очолювали їх та керували ними”.

За результатами спеціального досудового розслідування обвинувальний акт стосовно 8 обвинувачених скеровано до суду.

Покарання за вчинення особливо тяжких злочинів передбачено у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років», – йдеться у повідомленні.

Йдеться про громадян України:

Сергій Аксенов, ексдепутата Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званий голова «Ради Міністрів Республіки Крим»;

Наталія Поклонська, колишній прокурор Генеральної прокуратури України, надалі так звана «прокурор Республіки Крим»;

Володимир Константинов, ексглава Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званий глава «Державної Ради Республіки Крим»;

Юрій Дойников, Севастопольський міський голова;

Сергій Абісов, ексначальник відділу карного розшуку Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АР Крим, в подальшому так званий «міністр внутрішніх справ Республіки Крим»;

Рустам Теміргалієв, колишній депутат Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званий «перший заступник голови Ради Міністрів Республіки Крим»;

Віктор Мельниченко, начальник штабу Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України, в подальшому так званий начальник «Прикордонної служби Республіки Крим»;

Петр Зима,колишній начальник управління СБУ в Севастополі, в подальшому так званий «начальник ФСБ в Республіці Крим».

***

У лютому 2021 року прокуратура АРК і Севастополя повідомила Аксенову та «голові Госсовєта Республіки Крим» Володимиру Костянтинову про підозру у вчиненні широкомасштабного та систематичного привласнення публічного майна, що знаходиться на території окупованого півострова за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

13 червня 2021 року за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 8 колишніх високопосадовців АР Крим за фактом вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та створення злочинної організації.

Іх підозрюють відразу за шістьма статтями КК України (ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 109, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 255).

Так звані «депутат» Госдуми РФ Наталя Поклонська, «глава Криму» Сергій Аксенов та «спікер Госсовеєта Криму» Володимир Константинов не звертались із клопотаннями до прокуратури АРК про готовність співпрацювати зі слідством у кримінальних провадженнях, у яких їм повідомлено про підозри. У прокуратурі  кажуть, що були б цьому раді, і готують нові підозри.

Як повідомила Генпрокуратура України у відповіді на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань, Слідчим відділом управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях,  ГПУ розслідується кримінальне провадження за підозрою С.Аксенова, В.Константинова, Н.Поклонської, Ю.Дойникова, С.Абісова, В.Мельниченка, С.Шахова, Р.Темиргалієва у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.1 ст.109 (вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч.4 ст.28, ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до тяжких наслідків), ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації) КК України, П. Зими та О.Чалого  – у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст.28, ч.1 ст.109, ч.4 ст.28, ч.3 ст. 110, ч.1 ст.255 КК України.

Слідством встановлено, що вказані особи упродовж грудня 2013 року – лютого 2014 року створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади на території АР Крим та м.Севастополя, зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та брали у ній участь. 3 квітня 2017 їм було  повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні інкримінованих злочинів.

У вересні 2015 року прокуратура АРК повідомила про підозру у вчиненні злочину «главі Криму» Сергію Аксенову в зв’язку з незаконною передачею у власність РФ майна державного підприємства України Міжнародний дитячий центр «Артек».