Скандальну “журналістку” Олену Бойко засудили до 2 років за сепаратизм

Галицький районний суд Львова оголосив вирок Олені Бойко (Віщур), яка називає себе “українською журнлісткою”. Суд визнав її винною у посяганні на територіальну цілісність України.

Про це повідомляє Бюро судової інформації із посиланням на вирок суду.

Олену Бойко засуджено до 2 років 3 місяців позбавлення волі, але за “законом Савченко” вважається, що вона уже відбула покарання, провівши рівно половину цього терміну у СІЗО (один день попереднього ув’язнення рахується як два дні позбавлення волі).

За матеріалами справи, протягом серпня-жовтня 2016 року Олена Бойко, називаючи себе “львівською журналісткою у вигнанні” виступала із закликами до зміни державних кордонів України у програмах сепаратистських медіа,

Зокрема Бойко закликала відновити територіальні межі України станом на 1939 рік, передати Галичину Польщі, Буковину – Румунії, а Закарпаття – Угорщині та Словаччині.

Бойко не заперечувала сказане, проте винною себе не визнала. “Журналістка” запевняє, що висловлювання звучали в закритому чаті під час приватного спілкування, є власною думкою ї не мають нічого спільного із закликами до зміни території України.

Втім  суддя Віталій Радченко визнав Олену Бойко винною у посяганні на територіальну цілісність України та призначив їй два роки, три місяці та один день ув’язнення. Зважаючи на те, що вона провела 412 днів у СІЗО, а за «законом Савченко» один день попереднього ув’язнення рахується як два дні позбавлення волі, Олена Бойко (Віщур) уже відбула призначене покарання.

В березні 2016 року Бойко виїхала до Росії, де брала участь у телеефірах і пропагандистських шоу в ролі експерта: критикувала владу України, висловлювала підтримку бойовикам Донбасі. Була активним автором сайту сепаратистського руху “Галицький яструб”, де публікувалися матеріали антиукраїнського спрямування.

У грудні 2018 року Преображенський суд Москви видворив за межі РФ за порушення правил перебування у країні . Наступного дня  жінку затримала СБУ та звинуватила в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. За рік після арешту, у березні 2020 Бойко вийшла із СІЗО під заставу в 168 160 гривень.