Суд РФ збільшив термін покарання політв’язню, досліднику сталінських репресій Дмитрієву до 15 років

Історик Юрій Дмитрієв Фото: ТАСС

Петрозаводський міський суд РФ збільшив термін позбавлення волі голові карельського відділення правозахисної організації “Меморіал”, історику, досліднику сталінських репресій Юрію Дмитрієву до 15 років.

Про це повідомляє “Медіазона”.

Оголошення вироку, як і весь процес, відбувалося у  закритому режимі.

64-річного Юрія Дмитрієва арештували в грудні 2016 року. За версією російських слідчих, він фотографував оголеною свою прийомну доньку та виготовляв у такий спосіб дитячу порнографію.

У 2018 році Дмитрієва виправдали. Однак засудили за статтею про зберігання зброї, і призначили 2,5 роки покарання. Через кілька місяців виправдувальний вирок за виготовлення порнографії скасували, а згодом Дмитрієва звинуватили ще в діях сексуального характеру.

У вересні 2020 року Дмирієва засудили до 13 років колонії суворого режиму.

Нині в суді переглядали епізоди зі справи щодо статей про виготовлення дитячої порнографії, розпусні дії та зберігання зброї, за якими раніше історика виправдали.

Колеги Дмитрієва пов’язують справи проти нього з його роботою. Наприкінці 90-х чоловік особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього історику почали надходити погрози.