Суд у справі MH17: прокуратура оголосить обвинувальний висновок вже цього тижня

Radiosvoboda.org. На місці падіння уламків літака рейсу MH17, Донецька область, липень 2014 року

У Нідерландах підходить до завершальної фази процес у справі збитого рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом у липні 2014 року. Цього тижня прокуратура зачитає обвинувальний висновок.

Про це повідомляє нідерландська телерадіокомпанія NOS.

Протягом трьох днів прокурор викладе, як вони оцінюють докази у справі, у чому саме, на їхню думку, можна звинуватити трьох росіян та одного українця, та яке покарання слід їм призначити.

Усі обвинувачені відіграли свою роль в організації, встановленні та згодом відведенні ракетної установки «Бук», за допомогою якої влітку 2014 року був збитий літак Malaysia Airlines.

Прокуратура реконструювала це на основі великої кількості фото, відео та показань свідків. Є також перехоплені розмови, в яких підозрювані говорили про установку ракети та збиття MH17. Це буде розглянуто 20 та 21 грудня, як і судово-медичні докази.

Очевидно, що прокуратура проситиме тривале ув’язнення, але чи буде це довічне, наперед невідомо.

«Справа не в тому, що MH17 був навмисно збитий. Це не має значення для питання провини, але це може мати значення для покарання», – зазначила експертка з міжнародного кримінального права Меріке Де Хоон.

Вона очікує, що вирок також може відрізнятися для кожного підозрюваного, залежно від ролі, яку вони зіграли у збитті літака.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT).

8 червня 2021 року у суді вперше були озвучені покази свідків того, що слідство вважає пуском ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук» у бік лайнера.

Спільна слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу рейсу MH17, звернулася до російських військових з міста Курськ з проханням поділитися інформацією про розрахунок зенітно-ракетного комплексу «Бук», який збив літак.

Нагадаємо:

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.