Суддя Конситуційного суду “забув” задекларувати ділянку в Криму

Конституційний суд України. Фото: ccu.gov.ua

Суддя Конституційного суду України Віктор Кривенко не вказав в декларації земельну ділянку на території тимчасово окупованого Криму, якою володіє. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки кримінального правопорушення.

Про це повідомляє НАЗК за результатами повної перевірки декларацій суддів КСУ.

Суддя КСУ  Олександр Касмінін не вказав відомості про вартість квартири загальною площею 150,5 м2 у м. Києві. Недостовірні відомості склали – 2,4 млн грн.

Крім того, НАЗК з’ясувало, що суддя КСУ Володимир Мойсик у декларації за 2019 рік не вказав дохід у 239 тисяч гривень, отриманий у вигляді звільнення від сплати боргу за кредитним договором.

Інформацію про виявлені ознаки кримінальних правопорушень НАЗК передало до Національного антикорупційного бюро України.

У деклараціях п’яти суддів КСУ – Олександра Тупицького, Ігоря Сліденка, Сергія Саса, Віктора Городовенка, Віктора Колісника були виявлені незначні порушення, які не тягнуть за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Також у НАЗК зазначили, що Олександр Тупицький у декларації за 2020 рік вже вказав земельну ділянку площею 126 м2 поблизу Ялти у Криму, про яку він раніше не повідомляв.

«Проте суддя зазначив, що земельна ділянка з 2018 року перебуває у його власності. У межах перевірки встановлено, що Олександр Тупицький не набув право власності на земельну ділянку відповідно до законодавства України. За наявною в НАЗК інформацією, суддя фактично отримав цю ділянку в користування», – наголосили у НАЗК.

Нагадаємо:

  • Журналісти програми «Схеми» з’ясували, що голова КСУ Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи. При цьому, під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня 2020 року проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасували її.
  • 30 жовтня 2020 року ДБР розпочало досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненого групою осіб, і державної зради голови КСУ Тупицького.
  • 29 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. У КСУ заявили, що указ порушує Конституцію і закон про Конституційний суд, а тому є юридично нікчемним і має бути скасований.
  • У лютому 2021 року голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав два протоколи щодо Олександра Тупицького через незадекларовану земельну ділянку в окупованому Криму.
  • 27 березня 2021 року президент Володимир Зеленський скасував укази колишнього президента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.