В РФ заявліють про вирок “куратору кримських диверсантів”: 6,5 років колонії суворого режиму

Федеральна служба безпеки Росії повідомила про вирок громадянину України, нібито “полковнику Збройних сил України” Сергію Швиденку, якого затримали в окупованому Криму в липні 2021 року. Його засуджено о 6,5 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на Федеральну службу безпеки РФ.

“У листопаді 2021 року на основі пред’явлених ФСБ Росії доказів суд визнав старшого офіцера ГУР МО України – капітана 1 рангу Швиденка Сергія Анатолійовича, 1969 р.н., винним у підготовці злочинів проти безпеки Російської Федерації та засудив його до 6 років 6 місяців позбавлення волі відбуванням покарання у колонії суворого режиму”, – йдеться в повідомлені.

ФСБ запевняє, що Сергій Швиденко у 2016 році з підконтрольної частини України “координував диверсійну групу в Криму”.

Мова йде про «кримських диверсантів». В рамках цієї справи жителі Севастополя, колишні офіцери військово-морських сил України Олексій Бессарабов, Володимир Дудка та Дмитро Штибліков засуджені за звинуваченням у «підготовці диверсії об’єктів військової інфраструктури і життєзабезпечення в Севастополі за завданням військової розвідки України». Зокрема, за версією ФСБ, “планували здійснити підрив вежі радіотелевізійного передавального центру Криму, мобільної газотурбінної електростанції, складу паливно-мастильних матеріалів та щогли радіоцентру Чорноморського флоту ВМС Росії”.

ФСБ запевняє, що у ході слідчих дій Швиденко дав “докладні свідчення про організацію диверсій на території Росії і повідомив, що операцією  керував його безпосередній начальник – полковник Сподар Микола Богданович, який очолював оперативний відділ «Південь» ГУР МО України”.

Про затримання в липні на окупованому півострові Сергія Швиденко, впрше стало відомо від іншого кримського політв’язня Івана Яцкіна. Їх разом утримували у камері Сімферопольського слідчого ізолятору. Натомість ФСБ дотепер не оприлюднювало інформацію про утримання Швиденка.

Нагадаємо, 9 листопада ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов та Володимир Дудка нібито готували диверсії в Криму.