В РФ журналіста Цимбалюка викликали в прокуратуру: погрожують справою за розпалювання ненависті

Роман Цимбалюк

Кореспондента української інформаційної агенції «Уніан» в Росії Романа Цимбалюка викликали в московську прокуратуру для пояснень. У повістці написано: вирішуватимуть питання про відкриття адмінпровадження за статтею 20.3.1 КоАП РФ (Розпалювання ненависті чи ворожнечі). Мова йде про відео, які журналіст опублікував на своїй сторінці відеохостінгу YouTube.

Про це Цимбалюк написав у facebook.

«23–24 грудня мені не дзвоніть: у мене насичена програма на роботі! Хоча я вибрав би тільки один захід з цих двох», — написав журналіст, маючи на увазі, що 23 грудня відбудеться пресконференція президента РФ Володимира Путіна, на яку він акредитований.

У повістці написано, що прокуратура здійснює перевірку щодо опублікованих Цимбалюком відеоматеріалів. А саме:

У разі неявки Цимбалюка в прокуратуру, питання про відкриття адміністративного провадження буде вирішено за його відсутності.

Роман Цимбалюк — власний кореспондент інформаційного агентства «Уніан» в Росії. 21 березня 2017 був затриманий московською поліцією після запису інтерв’ю з аспірантом історичного факультету МДУ Захаром Сарапуловим, який 18 березня, в день анексії Криму, вивісив у вікні гуртожитку, де мешкає, прапор України. Разом був затриманий оператор каналу «1+1» Микита Бородін. Через три години затримані були відпущені.

Раніше адвокат Микола Полозов, який захищає журналіста, повідомив,  що з боку влади РФ здійснюються тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу вираження поглядів та здійснення професійної діяльності.