Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт про соціальний статус політв’язнів

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 6104 «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей».

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Проєкт закону визначає підстави для встановлення юридичного факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Також передбачається створення Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи. Комісія буде постійно діючим органом утворюється при центральному органі виконавчої влади.

Законопроєкт передбачає створення реєстру політв’язнів. Він потрібен для ефективної роботи комісії та реалізації прав утримуваних осіб, а також та членів їхніх сімей, на соціальний і правовий захист, адміністрування їхніх потреб.

Водночас законопроєкт передбачає низку соціальних гарантій для таких осіб. Зокрема, політв’язням або членам родин сімей під час перебування такої особи в місцях несвободи надається щорічна державна грошова допомога. Після звільнення надається одноразова грошова допомога.

Крім цього, одноразова державна грошова допомога у разі загибелі особи, смерть якої настала під час перебування в місцях несвободи, або смерті людини, звільненої з місць несвободи, упродовж року після її звільнення, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних з перебуванням у місцях несвободи.

Нагадаємо:

  • Родини утримуваних в місцях несвободи на окупованих територіях українців мають право отримувати по 100 тисяч гривень. Кошти розподіляє Міжвідомча комісія, до якої входять урядовці і правозахисники. А оскільки закон про статус політичних бранців Кремля та їх найманців і досі не прийнятий, то керуються члени комісії своїми власними критеріями і суб’єктивним поглядом. Центр журналістських розслідувань розповідав про це у матеріалі «Таємна комісія, або Скрипучий механізм допомоги політв’язням».
  • Правозахисники домагаються прийняття закону про статус політв’язнів з 2017 року.
  • Ігор Гриб, правозахисник, батько політв’язня Павла Гриба, колишній начальник відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України в ефірі програми «Питання національної безпеки» розповідав про необхідність врегулювання правового статусу політв’язнів.