Зеленський призначив 28 суддів. Двоє з них – судді Майдану

Президент України Володимир Зеленський низкою указів призначив 28 суддів. Двоє з них ухвалювали рішення проти активістів Майдану.

Про це повідомляє Бюро судової інформації із посиланням на укази, оприлюднені на сайті Офісу президента.

27 суддів призначено на посади до місцевих судів першої інстанції, одного суддю – до Господарського суду Донецької області.

Експерти фундації DEJURE зазначають: двоє суддів – Петро Заруба та Андрій Ключник – отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності у 2018 році. Зокрема, через свої рішення, що обмежували права і свободи учасників Революції гідності в 2013-2014 роках.

“Суддя Ключник у 2014-му ув’язнив активіста Революції гідності Олександра Костура через його участь у протесті. Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції дійшла висновку: рішення судді Ключника щодо активіста Євромайдану суперечило закону», – зазначили у фундація DEJURE.

За даними громадської організації, Петро Заруба позбавив водійських прав  на три місяці представницю «Автомайдану»  нібито за порушення вимоги зупинитися на вимогу поліції

Зарубу президент призначив суддею Дарницького районного суду міста Києва й Ключника – суддею Святошинського районного суду міста Києва.

Нагадаємо:

  • 13 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вирішальної ролі міжнародних експертів у формуванні ВКСС із пропозиціями президента Володимира Зеленського, який раніше ветував цей законопроект.
  • 14 липня Верховна Рада ухвалила закон про реформу Вищої ради правосуддя – ключового органу в судовій системі, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.
  • Як пояснюють у Центрі протидії корупції, основна перевага законопроєкту в тому, що він забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос. До цього раніше закликали міжнародні партнери та Венеційськаї комісія.