Зеленський призначив стипендії Левка Лук’яненка політв’язням. Серед них троє кримчан

Фото: Кримська солідарність.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення стипендії імені Левка Лук’яненка людям, які були незаконно утримувані на окупованих територіях через свою громадську або політичну діяльність, пов’язану з підтримкою України. 

Про це йдеться в указі Президента №662/2021.

Стипендія призначена людям, які зараз незаконно утримуються в неволі:

– Куку Еміру-Усеіну Кемаловичу – засуджений у Ростові-на-Дону до 12 років позбавлення волі фігурант так званої ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»;

– Мустафаєву Серверу Рустемовичу – кримськотатарський активіст, один із координаторів громадського об’єднання «Кримська солідарність», засуджений у Ростові-на-Дону до 14 років позбавлення волі;

– Салієву Сейрану Алімовичу – фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб-ут Тахрір», засуджений у Ростові-на-Дону до 16 років позбавлення волі.

Також стипендію отримають вже звільнені з незаконного утримання за ґратами: Станіслав Асєєв, Віталій Буянов, Анатолій Ковальський, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Андрій Щекун, Анастасія Мухіна, Олена Сорокіна, Олександр Тимофєєв, Марина Чуйкова.

Як повідомлялося, координатор руху «Євромайдан Крим» Андрій Щекун був серед тих, хто під час окупації Криму чинив ненасильницький спротив. Його схопили та доправили до катівні Ігоря Гіркіна-Стрілкова 9 березня 2014 року. Він пережив катування, тортури та моральний пресинг. Обміняли та видворили з Криму Андрія Щекуна лише 20 березня.

Разом з ним потрапив у застінки ексголова Рескомлісу Криму, який висвітлював акції Євромайдану в ЗМІ та в соцмережах, Анатолій Ковальський.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2021 року Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроєкт № 6104 «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей».