Атовця засудили до 5 років умовно за стрільбу з гранатомета по будівлі телеканалу «112»

Шевченківський суд Києва затвердив угоду в справі про обстріл будівлі телеканалу “112. Україна” у Києві в липні 2019 року. Тоді невідомий вистрілив з гранатомету. Поліція кваліфікувала це як теракт.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 15 листопада, текст якого оприлюднили на початку січня.

Колишній учасник бойових дій Вадим Боровик уклав угоду з прокурором. Він визнав провину. Боровик вказав, що до скоєння теракту його схилили. У вироку ім’я приховано, але з публічних джерело, в тому числі, судових засідань,  відомо, що мова про екскомандира 2-го батальйону спецпризначення «Донбас» Семена Семенченка.

Суд призначив Боровику 5 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком 3 роки.

Приводом для теракту начебто стала інформація про організацію так званого телемосту під назвою «Надо поговорить» між телеканалом «РОСІЯ-1» та телеканалом «NewsOne», який входить до українського медіахолдингу «Новини».

У публічному повідомленні (коментарі) на власній сторінці соцмережі «Facebook» Семенченко закликав українських посадовців, в першу чергу в особі РНБО та президента України, втрутитися, інакше реагувати знову доведеться народу. У подальшому в Семенченка нібито виник намір на скоєння терористичного акту, що зводився до руйнування шляхом вибуху будівлі ТОВ «Інформаційне агентство «112-канал», що входить до складу медіахолдингу «Новини».

Як стверджує Боровик, приблизно наприкінці червня – початку липня 2019 року, під час однієї із приватних розмов Семенченко повідомив його про необхідність вчинення радикальних та рішучих дій, в тому числі із застосуванням зброї та боєприпасів, щоб запланований на 13.07.2019 телеміст «Надо поговорить» не відбувся.

Боровик підтвердив, що, за порадою Семенченка, мав спільника колишнього боєць батальйону «Донбас» — Костянтина Нікитенка, — який вночі поблизу стояв на варті. У вересні 2021-го Шевченківський суд затвердив угоду щодо Нікитенка, призначивши йому аналогічне покарання.

Причому Боровик повідомив, що вирішив стріляти не в центральну частину будівлі каналу, де містилися віконні отвори, як того нібито бажав сам Семенченко, а вистрелив у правий верхній «глухий» край будівлі, де була брендована вивіска «112 Україна». Так обійшлося без жертв.

У вироку написано, що організатор, тобто Семенченко, розглядав різні варіанти теракту: від вибуху припаркованог біля будівлі телеканалу автомобіля, до вибуху за допомогою пострілу з ручного протитанкового гранатомету, направленого безпосередньо на будівлю.

Зазначимо, що адвокати Семенченка ставлять під сумнів таку версію, адже скандальний телеміст скасували ще 6 липня. Захисники кажуть, що інших переконливих доказів, окрім слів Боровика і Нікитенка, не існує.

Крім того, Боровика визнали винним у незаконнному поводженні зі зброєю, вибухівкою та вибуховими пристроями. Зброя і вибухівка зберігались в приміщенні гаражного кооперативу в Києві. У квітні 2020-го Боровик отримав завдання перевезти все на тренувальну базу «Сувид» в Київській області і заховати там.

Чоловік купив солідол, стрейчову ленту, рукавички і скотч, а також дві бочки синього кольору (приблизно по 100 літрів) та бочку білого кольору (приблизно 25 літрів).

У велику бочку запакували автомати, набої, а в маленьку — гранати. У нічний час, бочки закопали на відстань від 30 до 50 метрів від тренувальної бази, поруч з літнім туалетом.

У червні 2020 року, приблизно 500 метрів від бази, в лісовому масиві, де був невеликий смітник закопали ще одну велику бочку зі зброєю. А приблизно в кінці грудня Боровик дізнався у третьої особи, зброю з двох схронів (біля літнього туалету і на смітнику) викопали і заховали в іншому місці, а саме: в лісі, приблизно в 60 метрах від з’їзду на ліво у ліс з траси «Р69» по напрямку руху «Сувид-Карпилівка», приблизно в 1 кілометрі від табору для відпочинку та оздоровлення «Dream Camp» у селі Сувид.

5 березня суд за клопотанням прокурора звільнив Боровика від кримінальної відповідальності за участь у незаконному збройному формуванні «Donbass Battalion corporation».

24 березня 2021-го працівники СБУ обшукали ділянку в лісі і викопали всю зброю, боєприпаси, вибухові пристрої та вибухові речовини. Можна припустити, що схрон знайшли за вказівкою Боровика.

Нагадаємо, що колишнього нардепа і екскомандира 2-го батальйону спецпризначення «Донбас» Семена Семенченка і ще вісьмох обвинувачених починають судити в Шевченківському суді Києва. У грудні минулого року завершено підготовче засідання. На початку лютого очікується оголошення обвинувального акту.

Семенченко утримується під вартою. Окрім участі та керівництва незаконним збройним формуванням, йому також інкримінують незаконне поводження зі зброєю і організацію теракту — обстрілу гранатометом офісу телеканалу «112» у липні 2019 року.