Бойовики “ДНР” катували Віктора Дзицюка електричним струмом. У медичній допомозі відмовляють

Віктор Дзицюк. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Бойовики так званої “ДНР” понад 4 роки утримують у полоні українця Віктора Дзицюка. Чоловіка катували струмом та били, а тому тепер він має серйозні проблеми зі здоров’ям, але медичної допомоги не отримує. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Віктор Дзицюк працював майстром на будівництві автомобільних доріг. 23 листопада 2017 року його затримали бойовики “ДНР” та звинуватили у шпигунстві на користь СБУ через те, що у його телефоні знайшли карти місцевості.

Дзицюка утримували у в’язниці «Ізоляція», катували струмом та били, від чого від за тиждень повністю посивів.
“У березні 2018-го його, непритомного, відправили до медсанчастини СІЗО. Загалом у камері слідчого ізолятора в підвальному приміщенні Віктор провів два з половиною роки”, – повідомила Денисова.
У 2020-му його «засудили» до 16 років позбавлення волі за «шпигунство та організацію диверсій». Наразі Віутор Дзицюк знаходиться у Макіївській виправній колонії №32, де незадовільні умови. Родичі ув’язнених самотужки вимушені купувати вугілля для обігріву камер. У вересні минулого року Віктор перехворів на застуду. Через це у нього загострився псоріаз — неінфекційне хронічне аутоімунне захворювання шкіри. Рідні намагаються передавати усі необхідні ліки, але не впевнені, що Віктор їх отримує. Медична допомога йому не надається.

Омбудсман звернулась до керівництва Червоного Хреста в Україні та безпосередньо до координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлоти Реландер.