До суду скеровано справу ексвійськовослужбовця ЗСУ, який у складі «самооборони Криму» сприяв РФ в окупації півострова

За процесуально керівництва прокуратури Автономної республіки Крим та Севастополя до суду скеровано обвинувальний акт проти Валерія Золотих, колишнього українського військовослужбовця, який як учасник незаконного збройного формування «Самооборона Криму» на початку окупації півострова навесні 2014 року брав участь у захопленні міжнародного аеропорту «Сімферополь» та регіонального структурного підрозділу «Кримаерорух».

Про це повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

«Обвинувачений безпосередньо брав участь у блокуванні території, у тому числі, диспетчерського пункту та злітно-посадкової смуги аеропорту, задля недопущення приземлення літаків, які рухались з материкової частини України до Криму», – повідомили в прокуратурі.

Також, за матеріалами слідства, обвинувачений має спеціальні знання з управління авіаційними польотами над півостровом та відповідні навички роботи з автоматизованою системою керування повітряним рухом. Він координував роботи диспетчерів стосовно польотів російських військових літаків, на яких військовослужбовці держави-окупанта переправлялись до Криму, а також передавав представникам ЗС РФ інформації щодо переміщення літаків над повітряним простором півострова.

Після окупації Криму обвинувачений Валерій Золотих став заступником генерального директора АТ «Міжнародний аеропорт «Сімферополь».

«Таким чином, обвинувачений надавав іноземній державі та її представникам допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 4 ст. 260 КК України (участь у непередбачених законом збройних формуваннях)», – повідомляє прокуратура.

Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

Нагадаємо:

  • 17 вересня в Херсонській області  було затримано колишнього українського військовослужбовця Валерія Золотих, який у 2014 році вступив до складу незаконного збройного формування «самооборона Криму» та надавав допомогу військовослужбовцям РФ у здійсненні окупації Криму.
  • Херсонський міський суд взяв під арешт Золотих з можливістю внесення застави майже 600 тисяч гривень.
  • 28 лютого 2014 року російські військові в масках і касках без розпізнавальних знаків з автоматичною зброєю захопили і блокували аеропорт «Сімферополь» держпідприємство «Кримаерорух», яке забезпечує авіаційну навігацію над територією півострова.
  • На початку вересня 2021 року прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, мешканця Алупки (Велика Ялта) Михайла Кондратьєва, який у лютому 2014 року вступив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та брав активну участь у його діяльності, чим сприяв Росії в окупації півострова.