ФСБ в Криму намагалася завербувати затриманого кримського татарина, погрожуючи фальсифікацією справи проти нього

В Криму співробітники Федеральної служби безпеки РФ намагалися завербувати 23-річного кримського татарина Куртумера Чалгозова. У разі відмови від співпраці, погрожували відкрити проти нього кримінальну справу через нібито “розбещення неповнолітньої”. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

14 грудня ФСБ провела обшуки в будинку Куртумера Чалгозова у селищі Приморське міського округу Феодосії. Після слідчих дій Куртумера забрали з будинку у наручниках.

За його словами, дорогою на нього одягнули затоновані окуляри, аби він нічого не бачив. На допиті змусили пройти поліграф.

“Ми можемо зробити так, що ти сядеш за розбещення неповнолітньої. У тебе 10 хвилин, думай. Або твоє життя зміниться в гірший бік і ти сядеш, або працюватимеш з нами і житимеш, як жив. Все нормально буде”, — розповів про своє затримання, погрози та вербування співробітниками ФСБ Чалгозов. “І під цим тиском мене, прив’язаного скотчем до стільця, змусили прийняти ці умови, і я підписався”.

У день обшуку Чалгозов не захотів докладно розповідати про характер питань, які йому ставили під час допиту у будівлі ФСБ, але заявив, що жодного відношення до Джеляла та братів Ахтемових не має.

З моменту затримання ніхто не знав фактичного місця перебування Куртумера Чалгозова. Він сам досі не знає, де його утримували та допитували. Додому співробітники ФСБ повернули чоловіка лише увечері.

“Після резонансної заяви іншого кримського татарина – Нарімана Аметова, якого затримали в Старому Криму за аналогічних обставин та катували електричним струмом у будівлі ФСБ, Куртумер вирішив розповісти, що насправді відбувалося з ним після обшуку і на які заходи він змушений був піти, щоб уникнути тиску з боку спецслужб”, – йдеться у повідомленні “Кримської солідарності”.

Справа про «газопровід»

3 вересня 2021 года в окупованому Криму співробітники ФСБ викрали кримського татарина, жителя Сімферополя Ельдара Одаманова після обшуку в його будинку, який проводився в зв’язку з нібито його причетністю до вибуху на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району. Силовики вилучили всю комп’ютерну техніку.

4 вересня в Криму співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.

Кожен, хто бере участь у репресіях окупантів проти громадян України в Криму і на Донбасі, має бути притягнений до відповідальності. Один з останніх прикладів — cфальсифікована справа проти Нарімана Джелялова — першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. Організатори і виконавці цього судилища мають відповісти. Верховна Рада вже найближчим часом може ухвалити постанову про застосування до них обмежувальних заходів — санкцій. Про це у матеріалі Євгенія Лешана «Санкції для переслідувачів Нарімана Джелялова».

Як раніше повідомлялося, 14 грудня російські силовики провели обшук в селищі Приморське біля Феодосії в будинку 23-річного кримського татарина Куртумера Чалгозова. Після обшуку чоловіка затримали.